
Până la urmă și AUR este format dintr-o aglomerație de partide mici, majoritatea înființate în fugă la sugestia lui George Simion.
În loc să se înscrie pur și simplu în AUR foarte mulți politicieni de diferite culori, și-au înregistrat câte un partid-satelit, sau de buzunar cum se spunea în anii 1990, și merg în campanie alături de George Simion.
Strategia nu este nouă. După revoluție, FSN a procedat la fel. Și a dat rezultate. În felul acesta Diana Șoșoacă a fost izolată. Totuși este posibil ca și în partidul ei SOS România să intre o serie de partidulețe așa numite “patriotice”.
O altă alianță care funcționează foarte bine este Uniunea Democratică a Maghiarilor din România. În realitate UDMR, așa cum arată și numele, întotdeauna intră în campaniile electorale ca o uniune în care intră Forumul German, Partidul Civic Maghiar. De asemenea UDMR susține, mai mult sau mai puțin oficial, Partida Romilor cu ajutoare pentru copii. Îi asta aduce voturi din partea romilor.
Cu trei importante alianțe, la care se poate adăuga și a patra, Alianța Dreapta Unită, compania electorală promite să fie foarte animată.
Trecând peste scandalul de joasă speță din familia Șoșocă, ajungem la disputa dintre PSD și UDMR care ia proporții. Aflat în vizită în județul Covasna, premierul Marcel Ciolacu a declarat că niciodată România nu va fi de acord cu autonomia Ținutului Secuiesc.
Lideri marcanți ai UDMR au reacționat imediat cu duritate, arătând că și în alte țări europene cum ar fi Belgia și Italia, există regiuni autonome.
Povestea este veche. Partide după partide au acumulat capital electoral mizând pe conflictele istorice dintre românii și maghiarii din Transilvania. Vatra Românească, PUNR, apoi PRM, au obținut rezultate electorale remarcabile marșând pe naționalismul regional, local.
La fel de adevărat este că și UDMR reușește să țină aproape populația maghiară și să beneficieze de voturi substanțiale la toate alegerile, mai cu seamă la cele locale. mizând pe tema patriotismului, ca orice partid fondat pe criterii etnice.
Recenta vizită a lui Marcel Ciolacu pare să facă parte din strategia PSD. Prin declarațiile sale tranșante Marcel Ciolacu atrage alegătorii sensibili la problema națională.
Cu siguranță AUR avea în plan pentru Transilvania trezirea sentimentelor naționale a electoratului din Transilvania. Dar George Simion a întârziat. PSD preia din mers o temă care asigură o mai mare prezență la vot.
La fel de adevărat este că și UDMR profită de veșnica temă a autonomiei Ținutului Secuiesc pe care o reia la fiecare rând de alegeri. Așteaptă doar provocările. Iar Marcel Ciolacu i-a servit cu dărnicie, strategic, provocarea de care avea nevoie pentru a-și mobiliza electoratul.
PNL nu a mizat niciodată pe teme cu nuanțe naționaliste. Pe liberali nici nu-i prinde acest gen de campanie. Puținii care se aventurează în această zonă gri a politicii sunt neconvingători pentru că liberalii, ca politicieni, au o altă structură rezultată din însăși principiile partidelor liberale, deci și a PNL.
Curios este că de-a lungul timpului relația UDMR cu PSD a fost mai bună decât a fost relația PNL-UDMR. Scoaterea UDMR de la guvernare anul trecut a fost forțată de către PNL care a cerut Ministerul Dezvoltării deținut de UDMR, știind că nu va renunța la el.
Cât de dură va fi actuala campanie electorală, până unde vor ajunge disputele pe teme naționale, inter-etnice? Marcel Ciolacu, spre deosebire de naționaliștii de duzină, pune altfel problema. Propune ca UDMR să includă pe listele sale parlamentare un candidat român, în schimb PSD va oferi la București un loc pe listele PSD.
Iritat, Kelemen Hunor a reacționat de data aceasta cu nervozitate. Un semn că tema autonomiei este încă actuală din punct de vedere electoral, atât la PSD cât și la UDMR.
În schimb AUR trece pe lângă temă ca gâsca prin apă.
Fii primul care comentează