Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cât de repede își bagă dracul coada într-un partid nou?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Spectacolul oferit de puținele personalități din AUR care au reușit să iasă din anonimat într-un timp record este ceva specific tuturor formațiunilor politice.

Despre AUR s-a spus că este o simplă adunătură de persoane care, printr-o minune a reușit să obțină un scor incredibil de 10% la alegerile parlamentare.

Dacă până acum nu i s-a recunoscut statutul de partid politic iată că odată cu izbucnirea scandalului AUR demonstrează că este un partid politic în cel mai profund sens al cuvântului.
Nu ne referim la definițiile de dicționar, conform cărora un partid politic este o organizație care luptă pentru câștigarea puterii politice, încearcă să ajungă la guvernare pentru a conduce țara. O grupare de oameni este partid politic din momentul în care apare lupta internă pentru putere.

De la început AUR s-a autoprezentat ca un partid anti-sistem. Nu vrea să intre la guvernare, refuză să primească banii oferiți de stat partidelor politice.

Nu a reușit să-și păstreze virginitatea politică decât în perioada lunii de miere când s-au împărțit funcțiile în cele două camere ale Parlamentului.

Cea mai vocală voce, exploatată de televiziunile avide de senzațional și facil, aducând aminte de defunctul Corneliu Vadim Tudor, de efuziunile verbale ale unui Gigi Becali din vremurile lui de glorie, senatoarea-avocat, cum este prezentată publicului, a fost invitată afară din AUR.
Diana Șoșoacă este o forță a naturii, o Ioana d’Arc, o Ecaterina Teodoroiu, un buldozer intrat în câmpul minat al politicii românești.

Din motive interne, posibil din orgolii personale, din jenă pentru modul ei de manifestare, conducerea AUR a decis excluderea ei din partid. Din care partid, contra-atacă senatoarea-avocat? Ies la iveală o serie de îmbârligături, ba că AUR a făcut o înțelegere cu un partid, Neamul Românesc, din care provine și Diana Șoșoacă, ba că în spate ar fi elemente din serviciile secrete și multe, multe altele.

Dar nu aceste amănunte contează în cazul de față. AUR nu se deosebește cu nimic față de celelalte formațiuni politice. Are un grup restrâns la vârf, așa cum au toate partidele, tabăra câștigătoare urmând să confiște întregul partid.

AUR se află acum în prima etapă a luptei interne pentru putere și influență. Va câștiga tabăra George Simion, va câștiga gruparea Șoșoacă? Foarte probabil noul partid va fi supus unei prime fracturări.

Mult mai avansată este lupta internă pentru putere în USR-PLUS. Dan Barna are contestatari. Nu și Dacian Cioloș. Marea competiție se duce între cei doi lideri. Cine va conduce partidul rezultat după fuziunea USR-PLUS?

O luptă politică internă mult mai avansată se poartă în această perioadă premergătoare congresului în PNL. O primă confruntare, oprită în fașă de președintele Iohannis, a avut loc între Rareș Bogdan și Ludovic Orban.

PNL are responsabilitatea guvernării și nu-și poate permite să se manifeste public cu lejeritatea AUR. De alt calibru sunt și Dacian Cioloș și Dan Barna.

Niciunul dintre ei nu au capacitatea politică a unui Iuliu Maniu și Ion Mihalache, două mari personalități care au unit Partidul Național Român din Transilvania și Partidul Țărănesc din vechiul Regat fondând astfel un mare partid istoric, PNȚ. Pretinșii urmași au reușit să-l îngroape după moartea lui Corneliu Coposu.

Modele ar fi, dar iată că nu există politicieni capabili să le aplice. Ar trebui, totuși, remarcate rezultatele pozitive ale fuziunii PNL-PDL.

Privită în ansamblu, scena politică din România se află într-un moment de răscruce. PNL este în fața unui congres la care se va decide direcția pe care o va urma partidul. Va rămâne PNL un partid conservator sau va deveni un partid reformist?

Ce cale va urma USR după fuziunea cu PLUS? Spre ce se va îndrepta AUR după cristalizarea unei ideologii?

UDMR va rămâne o formațiune moderată sau se va radicaliza în condițiile în care ar putea crește valul de naționalism deocamdată mai ușor vizibil în AUR?

În sfârșit, ce rol își rezervă președintele Iohannis în ofensiva lui împotriva PSD? Nici PSD nu poate folosi la infinit același arsenal electoral depășit de noua realitate, în bună parte dictată de pandemie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)