Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

RECOMANDĂRI

Câtă ciocolată poate consuma un copil și de la ce vârstă?

Câtă ciocolată poate consuma un copil și de la ce vârstă?
Moderația și echilibrul sunt cheia unei alimentații sănătoase, iar ciocolata poate fi inclusă în dietă, atâta timp cât este consumată cu măsură și aleasă în variante cât mai naturale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Ciocolata este unul dintre cele mai iubite dulciuri din lume, iar copiii sunt fascinați de gustul ei. Însă, când vine vorba despre consumul acesteia, părinții se întreabă: de la ce vârstă este permisă și în ce cantitate?

 

 

Când poate începe un copil să mănânce ciocolată?

 

Specialiștii recomandă ca ciocolata să fie evitată complet în primii doi ani de viață. După această vârstă, poate fi oferită ocazional, în cantități mici (o pătrățică), iar alegerea trebuie să se îndrepte către variante de calitate, cu un conținut ridicat de cacao și cât mai puțin zahăr. O metodă simplă de identificare a unei ciocolate bune este sunetul produs atunci când este ruptă: cu cât este mai clar și puternic, cu atât are un conținut mai mare de cacao.

 

 

De asemenea, părinții trebuie să fie atenți la posibile alergii. Deși ciocolata în sine provoacă rar reacții alergice, ingredientele adiționale, precum alunele sau nucile, pot reprezenta un risc pentru copiii predispuși la astfel de probleme.

 

 

Câtă ciocolată este recomandată copiilor?

 

 

Nu există o recomandare oficială privind cantitatea exactă de ciocolată pe care o poate consuma un copil. Totuși, moderația este esențială. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă limitarea zahărului adăugat la maximum 10% din caloriile zilnice, ceea ce pentru copiii între 2 și 18 ani înseamnă aproximativ 25 de grame pe zi (aproximativ șase lingurițe).

 

 

În plus, ciocolata conține stimulente, precum cofeina și teobromina, motiv pentru care este indicat să fie consumată înainte de prânz sau ca gustare de după-amiază, dar niciodată după cină, pentru a evita tulburările de somn.

 

 

Este ciocolata benefică pentru copii?

 

Ciocolata, în special cea neagră, conține antioxidanți precum flavonoidele, care au efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. De asemenea, este o sursă de fosfor și magneziu și poate stimula producția de endorfine și serotonină, îmbunătățind astfel starea de spirit.

 

 

Pe de altă parte, sortimentele cu un conținut ridicat de zahăr favorizează apariția cariilor și a obezității. De asemenea, consumul excesiv poate provoca hiperactivitate, nervozitate sau insomnie, din cauza conținutului de cofeină.

 

 

Ce conține ciocolata?

 

Compoziția ciocolatei variază în funcție de tip:

 

 

Ciocolata neagră – conține între 50% și 90% cacao, având mai puțin zahăr și fiind cea mai sănătoasă opțiune.

 

Ciocolata cu lapte – conține mai puțină cacao (30%-50%) și mai mult zahăr și lapte, fiind mai dulce și mai cremoasă.

 

Ciocolata albă – nu conține cacao solidă, ci doar unt de cacao, zahăr și lapte, având un conținut ridicat de grăsimi și carbohidrați.

 

Cum poți reduce consumul de ciocolată al copilului?

 

Dacă vrei să limitezi pofta copilului pentru ciocolată, încearcă următoarele strategii:

 

 

Evită să ai un „sertar cu dulciuri” la îndemâna copilului.

 

Explică-i efectele negative ale consumului excesiv asupra sănătății dentare.

 

Distrage-i atenția de la reclamele la ciocolată, care îi pot crește pofta.

 

Oferă alternative sănătoase, precum iaurt cu fructe, salată de fructe sau curmale uscate.

 

Prepară deserturi cu pudră de roșcove, un substitut natural pentru cacao.

 

Moderația și echilibrul sunt cheia unei alimentații sănătoase, iar ciocolata poate fi inclusă în dietă, atâta timp cât este consumată cu măsură și aleasă în variante cât mai naturale.

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*