Image 1
Image 2

NORME NOI

Câte antibiotice vor fi eliberate în farmacii pentru 48 de ore?

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a informat, recent, că dintre cele 82 de antibiotice incluse în anexa ordinului care vizează diminuarea consumului excesiv al acestora doar 20…
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… vor putea fi eliberate în farmacii, în regim de urgenţă, pentru 48 de ore, respectiv cele care nu sunt susceptibile de a provoca rezistenţă la antimicrobiene.

 

Ea a explicat, într-o conferinţă de presă, că se impune o limitare a consumului de antibiotice, în condiţiile în care, în ultimii 10 ani, ţara noastră s-a aflat pe primele locuri la acest capitol între statele Uniunii Europene.
În 2022, ţara noastră s-a situat pe locul al doilea în Europa, după Grecia, a precizat Pistol.

 

 

“La nivelul indicatorilor care sunt calculaţi la nivel global, (…) România are un indicator de 26/1.000 de locuitori pe zi, ceea ce înseamnă că dintr-o mie de locuitori 26 iau zilnic un antibiotic, ceea ce în Uniunea Europeană se întâmplă numai în 16 cazuri din 1.000 de locuitori. Deci, consumul de antibiotice este foarte mare. Antibioticele de prima linie, cele care ar produce, cel mai puţin posibil, rezistenţă, ar trebui utilizate cel mai des în detrimentul celor din clasele care sunt susceptibile să producă foarte uşor rezistenţă.

 

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru anul 2023 ar trebui ca fiecare stat să atingă un minimum de 60% din tot consumul total de antibiotice pentru cele de primă linie. (…) În România, utilizarea antibioticelor de primă linie (…) a scăzut şi a crescut consumul antibioticelor din alte clase care pot să producă rezistenţa la antimicrobiene”, a explicat secretarul de stat.

 

Pistol a subliniat că rezistenţa la antibiotice reprezintă “o mare” problemă de sănătate publică, mulţi dintre specialişti considerând că, dacă nu se va interveni, “aceasta va produce viitoarea pandemie”.

 

“Conform estimărilor OMS, există foarte mari ‘şanse’ ca rezistenţa antimicrobiană să devină prima cauză de mortalitate, estimându-se undeva la peste 10 milioane.(…) A venit timpul ca, pentru prima dată şi în România, să reglementăm şi modalitatea în care sunt utilizate aceste antibiotice în ambulatoriu. (…) Prin urmare, acest Ordin al ministrului Sănătăţii nu face decât să ajute la monitorizarea consumului de antibiotice în sistem ambulator, pentru că în sistemul spitalicesc acest lucru este posibil.

 

CITESTE SI:

Antibiotice care pot distruge bacteriile rezistente la medicamente

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with