
Catedrala Națională, simbol al credinței și identității naționale, va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, într-un eveniment de o importanță istorică. Ceremonia va fi oficiată de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.
Acest moment solemn este organizat pentru a marca Centenarul Patriarhiei Române. În anul 2025, se împlinesc 140 de ani de la recunoașterea statutului de Biserică Autocefală a Bisericii Ortodoxe Române și 100 de ani de când aceasta a fost ridicată la rangul de Patriarhie.

Catedrala Națională a fost construită ca un simbol al credinței, unității și jertfei poporului român. De altfel, acest lucru a fost subliniat încă din 2018, la Centenarul Marii Uniri, când cei doi Întâistătători au sfințit altarul sfântului lăcaș. Atunci, în Sfânta Masă a altarului a fost încorporată o listă cu numele a aproximativ 350.000 de eroi români cunoscuți din istorie, ca un omagiu adus tuturor celor care și-au dat viața pentru independența și libertatea națională.
Patriarhul Daniel a explicat, în mesajul său transmis după sfințirea altarului, că proiectul construirii Catedralei a fost inițiat de Regele Carol I, în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru dobândirea Independenței României. Totodată, personalități marcante precum Mihai Eminescu și Ioan Slavici au susținut ideea construirii acestui sfânt lăcaș, încă din secolul al XIX-lea.

Catedrala, cunoscută inițial sub denumirea de „Catedrala Mântuirii Neamului”, a fost gândită mai degrabă ca un simbol identitar decât ca un concept strict teologic.
După ceremonia de sfințire, Catedrala Națională va rămâne deschisă permanent publicului pentru participarea la slujbele religioase. De asemenea, va beneficia de un program liturgic special, mai ales în preajma sărbătorilor importante.
„Va fi permanent deschisă închinătorilor și va avea un program liturgic deosebit, inclusiv la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, care va fi celebrată pe 27 octombrie 2025”, a declarat Părintele Ionuț Corduneanu, Vicar Administrativ Patriarhal.
Fii primul care comentează