Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ce aduce ziua de maine?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    In fata noastra, potopul! In aceste zile fierbinti pentru politica romaneasca, expresia “dupa noi, potopul” se inverseaza. Potopul pare sa fie in fata noastra. Atata vreme cat nu stim ce aduce ziua de maine, este greu de facut proiectii de viitor pe termen lung. Totusi maine este o zi decisiva. Este ziua motiunii cenzura indreaptata impotriva fragilului guvern intrat in paine in urma cu trei luni de zile.

Guvernul condus de premierul independent  nu se mai poate baza pe majoritatea solida din vremea lui Emil Boc. O serie de parlamentari fug de PDL ca dracu de tamaie. Majoritatea se subtiaza pe masura ce se apropie sedinta exploziva de vineri. Singurul personaj optimist pare sa fie Mihai Razvan Ungureanu. Presedintele partidului are problemele lui, el fiind mazilit la Cluj si obligat sa candideze la primaria pe care a lasat-o in 2009. Emil Boc nu mai are anvergura unui lider de partid. Se si zice ca le-a recomandat parlamentarilor PDL sa voteze dupa cum le dicteaza constiinta. Deci se doreste caderea Guvernului Ungureanu? Nu stie nimeni. PDL este intr-o confuzie totala.

In aceste circumstante, pentru evitarea surprizelor, vineri la motiunea de cenzura parlamentarii PDL ar trebui sa se abtina de la vot. Nu se stie de unde sare iepurele si guvernul sa fie debarcat. Nu ca ar fi o tragedie, asa cum incearca sa prezinte lucrurile cativa pedelisti mai vioi. Totusi merita luata in considerare varianta caderii Guvernului Ungureanu. Ce impact ar avea asupra electoratului? Ce ar avea de pierdut USL daca ar accepta formarea unui guvern? Care ar fi consecintele in plan economic si social? Cum va reactiona Traian Basescu?

Daca presedintele le-ar arunca in carca celor de la USL guvernarea in aceasta perioada tensionata, e posibil ca PSD si PNL sa ajunga in pragul scindarii in cateva saptamani? In conditii normale, ar fi posibila o astfel de varianta. Pericolul il reprezinta cei care trec de la PDL spre USL. Numarul acestora s-ar tripla, astfel ajungandu-se la o majoritate covarsitoare capabila sa-l suspende pe Traian Basescu.

Asadar, PDL are motive foarte intemeiate sa se  stranga in jurul premierului Ungureanu. Miercuri seara opozitia mai avea nevoie de sase voturi pentru a da jos guvernul. Ponta miza pe parlamentari din coalitie, iar Boc spera ca o mica parte din cei de la USL sa nu voteze impotriva guvernului.

Cum noaptea este cel mai bun sfatuitor, nu se poate trage o concluzie definitiva. Este posibil orice. Nu va fi o tragedie nici caderea Guvernului Ungureanu, nici investirea unui nou guvern. Nu este un motiv de bucurie caderea actualului guvern, precum nu trebuie sa saltam de bucurie ca o noua putere se va aseza la Palatul Victoria.

Este adevarat ca suntem in fata unor optiuni care ar putea schimba fata Romaniei. Daca ar fi vorba despre doua puteri constitutionale, reprezentate de coalitia majoritara si opozitie, lucrurile ar fi mai simple. Din pacate, exista un al treilea centru de putere, cel din jurul presedintelui Traian Basescu. Opinia publica nu stie ce gandeste si ce planuri are presedintele. In aceste conditii, nimeni din tara aceasta nu stie ce aduce votul de maine.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns