type
Image 1
Image 2

SIGURANȚĂ ALIMENTARĂ

Ce alimente nu ar trebui să reîncălzim? Sfaturi pentru o masă gustoasă și sigură

Ce alimente nu ar trebui să reîncălzim?  Sfaturi pentru o masă gustoasă și sigură
Folosirea resturilor de mâncare a devenit nu doar un gest de responsabilitate față de bugetul familiei, ci și o contribuție importantă la reducerea risipei alimentare. De multe ori, ne place chiar mai mult o ciorbă sau un fel de mâncare a doua zi. Însă nu toate alimentele sunt prietenoase cu stomacul după ce au fost reîncălzite.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Anumite mâncăruri pot deveni dificil de digerat sau chiar periculoase pentru sănătate dacă nu sunt depozitate și preparate corect. Iată ce trebuie să știți înainte de a introduce „resturile” în cuptorul cu microunde sau pe foc.

 

Cartofii – mai puțin inofensivi decât par

 

Cartofii fierți sau prăjiți pot dezvolta bacterii periculoase dacă sunt lăsați la temperatura camerei. Dacă nu sunt refrigerați imediat după masă, riscul de intoxicație alimentară crește considerabil. Așadar, păstrați cartofii în frigider și consumați-i în maximum 1-2 zile, bine reîncălziți.

 

Carnea de pasăre – delicată la reîncălzire

 

Puiul reîncălzit este adesea suspectul principal în cazurile de disconfort gastric. Structura proteinelor se modifică atunci când este gătit a doua oară, iar stomacul poate reacționa negativ. Singura soluție sigură este reîncălzirea completă, la temperaturi înalte, până când carnea este bine pătrunsă.

 

Spanac, țelină și sfeclă roșie – atenție la nitrați!

 

Aceste legume verzi sunt valoroase din punct de vedere nutrițional, însă conțin nitrați care, prin reîncălzire, pot forma compuși potențial toxici sau chiar cancerigeni. Dacă decideți totuși să reîncălziți supa de legume în care au fost folosite, faceți-o o singură dată și consumați-o imediat.

 

Ciupercile – mituri și realitate

 

Mulți am crescut cu avertismentul: „Nu reîncălzi ciupercile, devin otrăvitoare!”. În realitate, acest lucru era valabil când păstrarea alimentelor era nesigură. Astăzi, ciupercile gătite pot fi păstrate în frigider 1-2 zile și reîncălzite la cel puțin 70°C. Condiția: să fi fost bine gătite încă de la început și refrigerate rapid.

 

Orezul – o capcană invizibilă

 

Puțini știu că orezul fiert poate conține bacterii periculoase precum Bacillus cereus, care supraviețuiesc gătitului și se înmulțesc dacă orezul stă prea mult la temperatura camerei. Soluția? Răciți rapid orezul după masă, păstrați-l la frigider și consumați-l în cel mult 48 de ore.

 

Reîncălzirea alimentelor – reguli simple pentru siguranță: Răciți rapid alimentele gătite – nu le lăsați ore întregi la temperatura camerei. Păstrați resturile în recipiente închise, în frigider, maximum 1-2 zile. Reîncălziți la minimum 70°C – ideal, pe foc, nu doar în cuptorul cu microunde.Nu reîncălziți același aliment de mai multe ori.

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*