Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ce boli ascunde un fir de păr în barbă sau mustața la femei. Toate doamnele ar trebui să știe acest lucru

Ce boli ascunde un fir de păr în barbă sau mustața la femei. Toate doamnele ar trebui să știe acest lucru
Creșterea părului facial la femei, inclusiv apariția părului în zona bărbii, poate fi rezultatul unor dezechilibre hormonale sau al anumitor medicamente . Afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice (SOPC) pot provoca creșterea excesivă și întunecată a părului, inclusiv pe bărbie. Hirsutismul, creșterea excesivă a părului întâlnită adesea la femei, este de obicei rezultatul unor dezechilibre hormonale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Creșterea părului facial la femei, inclusiv apariția părului în zona bărbii, poate fi rezultatul unor dezechilibre hormonale sau al anumitor medicamente . Afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice (SOPC) pot provoca creșterea excesivă și întunecată a părului, inclusiv pe bărbie. Hirsutismul, creșterea excesivă a părului întâlnită adesea la femei, este de obicei rezultatul unor dezechilibre hormonale.

 

 

Hirsutismul este o afecțiune comună, care afectează între 5 și 10 la sută dintre femei. Tinde să apară în familii, așa că este mai probabil să aveți această creștere a părului dacă mama, sora sau o altă rudă de sex feminin o are și ele. Femeile din zona mediteraneană, din Asia de Sud și din Orientul Mijlociu au, de asemenea, mai multe șanse de a dezvolta această afecțiune.

 

 

Prezența părului în exces poate duce la sentimente de conștiință de sine, dar condiția în sine nu este neapărat periculoasă. Cu toate acestea, dezechilibrul hormonal care poate duce la acesta poate complica sănătatea unei persoane.

 

Hirsutismul nu este același lucru cu hipertricoza, care se referă la excesul de păr în zonele care nu sunt dependente de androgeni.

 

 

Hipertricoza poate crește părul oriunde pe corp, în timp ce hirsutismul provoacă de obicei exces de păr în zonele observate de obicei la bărbați, cum ar fi fața și partea inferioară a stomacului.

 

 

 

Ce cauzează hirsutismul?
Femeile pot dezvolta păr excesiv pe corp sau pe față din cauza nivelurilor mai mari decât cele normale de hormoni androgeni. Acești hormoni includ testosteronul și androstendiona.

 

 

Toți indivizii produc androgeni, dar aceste niveluri rămân de obicei scăzute. Cu toate acestea, dacă pielea unei femei devine brusc sensibilă la androgeni sau corpul ei începe să producă acești hormoni în exces, ea poate dezvolta hirsutism.

 

 

Simptome
Hirsutismul este părul rigid sau închis la culoare, care apare pe corp acolo unde femeile nu au părul în mod obișnuit – în primul rând pe față, piept, abdomenul inferior, coapse și spate. Oamenii au opinii foarte diferite despre ceea ce este considerat excesiv.

Când nivelurile ridicate de androgeni provoacă hirsutism, alte semne se pot dezvolta în timp, un proces numit virilizare. Semnele de virilizare pot include:

Voce adâncită
Chelie
Acnee
Scăderea mărimii sânilor
Creșterea masei musculare
Mărirea clitorisului

 

 

 

Când este cazul să te prezinți la un medic
Dacă credeți că aveți prea mult păr aspru pe față sau pe corp, discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament.

Excesul de păr facial sau corporal este adesea un simptom al unei probleme medicale subiacente.

Consultați-vă medicul pentru evaluare dacă, în decurs de câteva luni, aveți o creștere severă sau rapidă a părului pe față sau pe corp sau semne de virilizare. Este posibil să fiți îndrumat către un medic specializat în tulburări hormonale (endocrinolog) sau probleme ale pielii (dermatolog).

 

 

 

Cauze
Hirsutismul poate fi cauzat de mai multe probleme de sănătate, potrivit Mayo Clinic :

Sindromul ovarului polichistic (SOP). Această afecțiune, care începe adesea odată cu pubertatea, provoacă un dezechilibru al hormonilor sexuali. De-a lungul anilor, sindromul ovarelor polichistice (PCOS) poate duce lent la creșterea excesivă a părului, menstruații neregulate, obezitate, infertilitate și uneori multiple chisturi pe ovare.
Sindromul Cushing. Acest lucru se întâmplă atunci când corpul dumneavoastră este expus la niveluri ridicate ale hormonului cortizol. Se poate dezvolta din cauza glandelor suprarenale care produc prea mult cortizol sau de la administrarea de medicamente precum prednison pe o perioadă lungă de timp.
Hiperplazia suprarenală congenitală. Această afecțiune moștenită este caracterizată de producția anormală de hormoni steroizi, inclusiv cortizol și androgeni, de către glandele suprarenale.

Tumori. Rareori, o tumoare care secretă androgeni în ovare sau glandele suprarenale poate provoca hirsutism.
Medicamente. Unele medicamente pot provoca hirsutism. Acestea includ minoxidil (Minoxidil, Rogaine); danazol, care este utilizat pentru a trata femeile cu endometrioză; testosteron (Androgel, Testim); și dehidroepiandrosteron (DHEA). Dacă partenerul tău folosește produse topice care conțin androgeni, poți fi afectat și tu, prin contactul piele-la-piele.
Factori de risc
Mai mulți factori vă pot influența probabilitatea de a dezvolta hirsutism, inclusiv:

Istoricul de familie. Mai multe afecțiuni care provoacă hirsutism, inclusiv hiperplazia suprarenală congenitală și sindromul ovarului polichistic, se transmit de la o generație la alta
Origine. Femeile de origine mediteraneană, din Orientul Mijlociu și din Asia de Sud au mai multe șanse de a avea mai mult păr pe corp fără o cauză identificabilă decât alte femei.

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns