Analistul politic Bogdan Chirieac şi fostul ministru Gheorghe Ialomiţianu au discutat despre pensia paneuropeană şi ce înseamnă ea pentru români, recent, la un post central de televiziune.
În studioul România TV s-a discutat despre noua pensie paneuropeană pentru românii cu contracte de muncă înregistrate în alte state membre ale Uniunii Europene, dar şi despre mărirea vârstei de pensionare.
„Sunt multe lucruri care trebuie făcute cunoscute”, a intervenit analistul Bogdan Chirieac. „Cred că subiectul acesta interesează literalmente milioane de români< atât cei care sunt plecaţi acum la muncă în Uniunea Europeană, cât şi familiile lor. Trebuie clarificat< dacă ai lucrat 15 ani într-o ţară europeană, ai dreptul la această pensie? Dacă doreşti să te întorci în România, primeşti pensie până la sfârşitul vieţii sau primeşti o singură dată banii depuşi în fondul acela Pilonul III? Sunt multe necunoscute, să ne spună domnul ministru Ialomiţianu mai multe”.
„Aici sunt două situaţii: românii care lucrează în străinătate şi contribuie acolo vor beneficia de pensie, pe principiul contributivităţii. Se creează şi posibilitatea ca românii care lucrează în străinătate să contribuie şi la alte sisteme private de pensii şi li se oferă posibilitatea ca acele plăţi să se facă şi în România. E un cadru legal privind funcţionarea lor, ca la final să beneficieze de suma respectivă.
Sigur, este vorba despre legislaţia din ţara respectivă privind sistemul privat de pensii. Comparativ cu România, sunt mai multe sisteme private fiindcă acolo se stimulează acest sistem privat. Ar trebui şi la noi să se vină cu deduceri mult mai mari din impozitul pe venit pentru acest lucru. În plus, în momentul în care vor beneficia de pensiile respective şi se întorc în România, le vor primi în România. Este un avantaj că nu trebuie să mai meargă românii în ţara respectivă să-şi încaseze pensia, dar şi pentru economia noastră, că banii vor fi cheltuiţi aici”, a explicat Gheorghe Ialomiţianu.
Creşte vârsta de pensionare în Europa
„Pe de o parte, avem categoriile sociale care ies la pensie după 25 de ani de activitate. Aceasta este o problemă care trebuie rezolvată. Pe de altă parte, în toată Europa, după cum ştiţi, vârsta de pensionare se măreşte. Şi speranţa de viaţă e mai ridicată decât în România. Problema este că ţările acestea “sărace”, cum ar fi Franţa, Germania, Marea Britanie, “amărâţii” aceştia se gândesc că nu au suficient în fondul de pensii. Este o motivaţie economică bine întemeiată.
Sunt şi facultăţile acelea de la Oxford, Cambridge, Sorbona, Heidelberg care spun chestiunea asta. Văd că în România nu are nimeni nicio problemă cu bugetul de stat şi bugetul de pensii. Sigur că este nepopulară majorarea vârstei de pensionare şi va ieşi lumea în stradă, mai ales că sunt inechităţile acestea despre pensionarii speciali. Aceasta e problema, nici ei nu sunt nebuni să mărească vârsta de pensionare, dar se uită în cifre, în date. Societatea trebuie să fie sustenabilă, pensia trebuie să existe în continuare. Cum faci? Nu există soluţii decât munca”, a conchis analistul Bogdan Chirieac.
Fii primul care comentează