
Ce s-ar întâmpla dacă fiecare țară din Europa ar avea un președinte ca George Simion? În Europa s-ar trage cortine de fier între țări și națiuni. Fiecare țară și-ar rechema toți cetățenii acasă. România s-ar trezi cu câteva milioane de șomeri pentru că nu ai ce le da de lucru celor care lucrează acum în străinătate.
Campaniile electorale de anul trecut și de anul acesta, au întrecut prin agresivitate tot ce s-a văzut în campaniile electorale din trecut. Și asta datorită noului curent politic, suveranismul. Ce înseamnă, de fapt, suveranismul? De unde vine? În 2005 s-a pus problema unei Constituții Europene. Franța și Olanda, deși membre fondatoare a Uniunii Europene s-au opus. Printre altele, Constituția prevedea și înființarea unei armate europene comune.
Eșecul adoptării unei Constituții UE a fost o rampă de lansare a partidelor de dreapta eurosceptice. Brexitul a fost cea mai semnificativă manifestare politică a acestei tendințe care subminează democrația tradițională în statele naționale. Marea Britanie a plătit și plătește în continuare prețul ieșirii din UE. Observând acest lucrru, suveraniștii populiști și-au adaptat propaganda printr-o retorică mai diluată, fără să ceară ieșirea țării lor din Uniunea Europeană. Viktor Orban este suveranist, critică birocrația de la Bruxelles, dar vrea miliarele de euro de la Comisia Europeană și nu cere ieșirea Ungariei din UE. La fel liderii populiști suveraniști din Slovacia și Polonia. Ce li se impută liderilor partidelor suveraniste? Explicația cea mai exactă o oferă scrisoarea celor șapte foști ambasadori americani SUA, republicani și democrați, care cer poporului român să aleagă între America și Rusia. Votezi George Simion, votezi Rusia, spun ei. Votezi Nicușor Dan, votezi America. Mai clar de atât nu se poate.
Dacă șapte foști ambasadori SUA în România nu cunosc ce înseamnă a vota cu reprezentantul unui partid extremist cine să cunoască? Un alt episod semnificativ. Viktor Orban premierul Ungariei, un suveranist radical, în numele suveranismului european și-a declarat susținerea pentru George Simion. A doua zi, după o convorbire cu Kelemen Hunor, președintele UDMR, premierul Orban și-a retras susținerea față de extremistul Simion acordându-i credit lui Nicușor Dan. De asemenea, un grup de 8 episcopi maghiari îndeamnă alegătorii să nu voteze extremismul, cu alte cuvinte să-l voteze pe Nicușor Dan, un candidat în ton cu direcția spre care trebuie să meargă România, adică alături de UE și NATO. Printre gafele prostesti pe care le face George Simion se numără și felicitarea adresată administrației Trump pentru că a suspendat acordarea vizelor Waiver pentru români. Iar acest om care vrea să devină președintele României? În realitate, Donald Trump vrea să oprească pentru moment fluxul de străini în SUA.
Popularitatea lui Simion a crescut pe seama lui Călin Georgescu. Total aiurea spune că după ce va ajunge președinte va organiza un referendum ca să-l pună pe Călin Georgescu președinte. În caz că va ajunge președinte primul om pe care îl va mazili este chiar Călin Georgescu. Așa cum a făcut Ceaușescu cu cei care l-au făcut secretar general al PCR. Rând pe rând i-a lichidat. Ceaușescu a venit la putere la 42 de ani, Simion are doar 38 de ani.
Setea de putere a acestui fost șef de galerie de fotbal cu manifestări de tânăr șmecher va da naștere la multă literatură. Mintea îi merge, dar în direcții greșite. I-a păcălit pe mulți oameni amărâți că le dă case cu 35.000 de euro, iar recent a spus că a fost doar o strategie de marketing politic ca să atragă atenția asupra lui. Dar oameni nu trebuie să dispere: vor primi case cu doar un leu, așa cum a văzut el prin Italia.
Dar Simion face și politică externă. Dându-se drept un susținător al Partidului Republican, lăsând să se înțeleagă că are trecere la americani influenți, mulți români de bună credință l-au crezut, l-au votat, crezând că este susținut de Donald Trump, noul președinte al SUA. Asta se cheamă șarlatenie, iar cel ce o practică se cheamă șarlatan. Situația este atât de gravă încât lumea trebuie să fie informată ce ar însemna pentru România un președinte tânăr imatur și vulgar ca George Simion.
AUR este considerat în toată Europa drept un partid ultranaționalist. Toate ziarele au scris despre victoria lui în primul tur deplângând aventura în care intră România dacă alege un președinte extremist. Ambițiile nemăsurate ale acestui tânăr de 38 de ani pot distruge tot ce s-a creat până acum. Este adevărat că sunt multe de criticat la partidele care au guvernat țara până acum. S-a furat, s-au făcut abuzuri, au încălecat și au îndatorat țara, dar totuși multe lucruri s-au schimbat în bine în România, mai ales după aderarea la NATO și integrarea în UE. Și acum, această țară să fie dată pe mâna unui aventurier?
Fii primul care comentează