Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

AVERTISMENTUL EXPERȚILOR

Ce nu știu românii despre creșterea salariului minim pe economie

Ce nu știu românii despre creșterea salariului minim pe economie
Decizia de creștere a salariului minim este văzută ca una cu conotații electorale, având în vedere că este programată să intre în vigoare într-un an electoral.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Guvernul României a propus o creștere a salariului minim pe economie de la 3.300 de lei brut la 3.700 de lei brut, efectivă din 1 iulie 2024. Această creștere include și o componentă neimpozitabilă de 300 de lei, menită să crească venitul net al angajaților la 2.363 de lei. Cu toate acestea, experții economici, inclusiv Mircea Coșea, avertizează despre efectele potențial negative ale acestei măsuri, subliniind repercusiuni care ar putea afecta economia și piața muncii.

 

 

Mircea Coșea, un analist economic recunoscut, explică pentru Adevărul că, deși creșterea salariului minim poate părea benefică inițial, aceasta poate provoca inflație, creșterea costurilor pentru companii și, implicit, scumpiri pentru consumatorii finali. Coșea subliniază că majorarea nu este însoțită de măsuri de sprijin pentru mediul de afaceri, ceea ce ar putea duce la falimente și creșterea șomajului.

 

 

Decizia de creștere a salariului minim este văzută ca una cu conotații electorale, având în vedere că este programată să intre în vigoare într-un an electoral. Acest lucru ar putea influența comportamentul economic al firmelor, care, confruntate cu costuri suplimentare, ar putea să-și restrângă operațiunile sau să scumpească produsele și serviciile, afectând astfel întreaga economie.

 

 

Comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene, România aplică o politică economică diferită, în contextul în care alte țări oferă facilități fiscale și sprijin companiilor pentru a menține un mediu de afaceri competitiv și pentru a evita efectele negative ale creșterii costurilor cu forța de muncă.

 

 

Pentru a preveni efectele negative ale creșterii salariului minim, ar fi necesare măsuri de sprijin pentru companii, cum ar fi reduceri de taxe și stimulente pentru investiții, precum și o abordare mai prudentă și bazată pe analize economice riguroase. De asemenea, ar trebui luat în considerare impactul pe termen lung asupra competitivității economice a României și asupra atractivității țării pentru investitori.

 

 

Deși creșterea salariului minim este necesară pentru a îmbunătăți nivelul de trai al angajaților, este crucial ca această măsură să fie însoțită de politici economice bine gândite, care să protejeze atât interesele angajaților, cât și pe cele ale mediului de afaceri. Fără o abordare echilibrată, există riscul ca efectele pozitive să fie anulate de consecințele economice negative pe termen lung.

 

CITEȘTE ȘILa cât au revenit preţurile mondiale la alimente, în pofida scumpirii orezului?

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns