Europarlamentarul Cătălin Ivan, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European (PE), a declarat duminică, 11 septembrie, într-o conferinţă de presă, că doi dintre candidaţii ARD la alegerile parlamentare din 9 decembrie – fostul ministru Elena Udrea şi fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) Cristina Trăilă – sunt în atenţia Comisiei Europene.
‘Raportul Comisiei DG Regio, Direcţia Generală care se ocupă de politici regionale, vorbeşte despre cum au fost cheltuiţi banii europeni în anul 2011. Raportul Comisiei spune că, în anul 2011, din 515 milioane euro atraşi de statul român, 505 milioane euro sunt suspectate de fraudă, adică doar zece milioane au fost cheltuite corect. CE acuză Guvernul Boc, şi în special pe ministrul Elena Udrea, de hoţie şi incompetenţă. CE va demonstra cât a fost incompetenţă şi cât a fost hoţie’, a afirmat europarlamentarul.
Potrivit acestuia, comisia ‘vorbeşte în raport despre încălcări ale normelor privind eligibilitatea proiectelor’.
‘Cu alte cuvinte, au fost finanţate proiecte neeligibile, în timp ce alte proiecte nu au fost finanţate. De asemenea, se vorbeşte şi despre încălcări ale normelor privind achiziţiile publice şi aici mai apare un vinovat, doamna Trăilă, candidat iarăşi din partea PDL pe un colegiu din România. (…) Doi candidaţi ai ARD se fac vinovaţi de o fraudă de 505 milioane euro, fraudă ce va fi dovedită de CE, fiindcă CE nu vorbeşte de suspiciuni de fraudă decât dacă este aproape sigură că frauda există. Frauda încă nu este dovedită, dar ancheta este în desfăşurare’, a susţinut Ivan.
În opinia sa, situaţia este una ‘fără precedent’, România fiind ‘un exemplu de proaste practici europene’.
‘Situaţia este fără precedent la nivelul UE pentru că 98% din fondurile europene atrase de România, şi mă refer la fondurile Regio, sunt suspectate de fraudă. Dacă se va dovedi frauda, statul român va trebui să dea cele 505 milioane de euro înapoi, urmând să le recupereze ulterior. Este o gaură în bugetul statului şi în buzunarul fiecăruia. Asta a făcut Guvernul Boc’, a spus eurodeputatul PSD.
Cătălin Ivan a adăugat că ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, va putea discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene despre acest subiect.
‘Raportul este public, este destul de stufos. Problemele menţionate în acest raport sunt legate de managementul de utilizare a fondurilor europene. Nu apar aici problemele legate de beneficiari. Acest raport a fost discutat în Comisia de control bugetar a PE. Ministrul de Finanţe este invitat în Comisie pentru a prezenta viziunea USL referitoare la fondurile europene, pentru ca aceste situaţii să nu mai apară. Întâlnirea va fi stabilită pentru perioada imediat următoare, în funcţie de calendarul ministrului şi al membrilor Comisiei’, a spus Ivan.
Acesta a apreciat că discuţiile dintre reprezentanţii USL şi cei ai Comisiei Europene sunt ‘eficiente’, USL propunându-şi, dacă va câştiga alegerile parlamentare, să continue negocierile cu CE, dar şi să implementeze un set de măsuri care să vizeze accelerarea nivelului absorbţiei de fonduri europene de către România.
De asemenea, Cătălin Ivan a declarat că USL poartă discuţii la nivel european pentru ca fondurile pentru POSDRU şi POR să fie deblocate în perioada următoare iar cele legate de celelalte programe cofinanţate prin fonduri europene să fie deblocate la începutul anului viitor.
‘Noi (USL – n.r.) am reuşit să deblocăm, pentru perioada următoare, fondurile pentru POSDRU şi POR şi în ianuarie, cel târziu februarie, vor fi deblocate şi celelalte programe blocate. Dacă vom avea un guvern USL, din 2013, vom lua măsurile care se impun, vom înlătura corupţia din sistem, vom accelera atragerea fondurilor europene prin negocieri cu CE ca fondurile blocate să poată fi alocate în perioada următoare. Vom întări sistemul de salarizare, vom aduce oameni profesionişti în autorităţile de management şi, de asemenea, vom crea un sistem unic de gestionare a fondurilor europene, dar şi parteneriate, de exemplu cu Polonia, pentru a împrumuta bune practici de la ei’, a spus el.
Pe de altă parte, Cătălin Ivan s-a referit şi la situaţia deputatului PDL Alin Trăşculescu, reţinut duminică pentru trafic de influenţă, afirmând că, indiferent de apartenenţa politică, nimeni nu este deasupra legii.
‘Pe mine nu mă interesează nici numele, nici apartenenţa politică a celui care e suspectat că a încălcat legea, indiferent despre ce înseamnă încălcarea legii. Justiţia trebuie să îşi facă datoria şi să spună dacă este vinovat sau nu este vinovat, indiferent cum îl cheamă, din ce partid este, face sau nu face politică. Nu cred că apartenenţa la un partid politic sau activitatea politică este deasupra legii. Să răspundă în faţa legii. Nu ştiu, eu nu pot spune dacă e vinovat sau nevinovat’, a afirmat Ivan.
Fii primul care comentează