Image 1
Image 2

SANCȚIUNI

Ce riscuri ai dacă montezi LED-uri neomologate la mașină în 2025

Ce riscuri ai dacă montezi LED-uri neomologate la mașină în 2025
Dacă vrei să montezi LED-uri la mașină în 2025, verifică atent certificările și omologările de la vânzător, apelează la un service autorizat și păstrează toate documentele
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Te gândești să schimbi becurile clasice ale mașinii cu LED-uri pentru un aspect modern sau o vizibilitate mai bună? În 2025, înainte de orice modificare, trebuie să cunoști riscurile și regulile legale privind instalarea iluminatului auto cu LED. Registrul Auto Român (RAR) a introdus o procedură de omologare a becurilor LED, însă nu toate sistemele sunt permise pe orice vehicul, iar montarea incorectă poate atrage consecințe serioase.

 

 

Care sunt riscurile montării LED-urilor neomologate la mașină?

 

Mulți șoferi aleg LED-urile pentru consumul redus de energie și luminozitatea superioară, dar utilizarea unor becuri neomologate sau instalate greșit poate crea probleme majore:

 

 

Orbirea șoferilor din trafic: Dacă fasciculul luminos nu este corect reglat, LED-urile pot deranja sau orbi ceilalți participanți la trafic, punând în pericol siguranța rutieră.

 

Pericol de scurtcircuit și incendiu: Sistemele improvizate pot afecta instalația electrică, generând riscuri serioase și costuri mari pentru reparații.

 

Probleme la ITP și sancțiuni în trafic pentru LED-uri neomologate

 

La inspecția tehnică periodică (ITP), mașinile cu becuri LED neomologate pot fi respinse. Pentru a trece ITP-ul, trebuie folosite doar piese și montaj certificate de service-uri autorizate.

 

 

În plus, în timpul unui control rutier, poliția poate aplica amenzi ce depășesc 1.000 de lei pentru LED-uri neomologate sau instalare necorespunzătoare, iar talonul mașinii poate fi reținut. În caz de accident, asigurarea ar putea refuza despăgubirea dacă modificările ilegale la sistemul de iluminat au contribuit la producerea incidentului.

 

 

Omologarea becurilor LED în 2025 – ce prevede legea?

 

RAR oferă o procedură voluntară de certificare pentru becurile LED, cu condiția ca acestea să fie montate numai pe vehicule compatibile și omologate european. Fiecare model de bec certificat are o listă clară de mașini pentru care este aprobat, listă ce trebuie prezentată cumpărătorului.

 

 

Pentru a respecta legea:

 

 

Becul LED trebuie să fie omologat, cu certificat RAR și marcaj vizibil pe corp.

 

Montajul trebuie efectuat în service autorizat RAR, care eliberează declarația de conformitate.

 

Trebuie păstrate în mașină certificatul RAR și declarația de conformitate.

 

Farurile trebuie să fie, de asemenea, omologate și să aibă certificatul vizibil.

 

Unghiurile fasciculului luminos trebuie reglate corespunzător pentru a nu deranja traficul.

 

Actualmente, omologarea acoperă tipurile de becuri H1, H4, H7 și W5W. Alte tipuri de LED-uri nu sunt încă omologate sau nu au o procedură clară.

 

 

Dacă vrei să montezi LED-uri la mașină în 2025, verifică atent certificările și omologările de la vânzător, apelează la un service autorizat și păstrează toate documentele. Astfel, eviți amenzi, reținerea talonului, respingerea la ITP și problemele cu asigurarea în caz de accident.

 

 

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*