Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DESCOPERIREA SURPRINZĂTOARE A CERCETĂTORILOR

Cea mai bună băutură pentru hidratare pe timp de caniculă

Cea mai bună băutură pentru hidratare pe timp de caniculă
Pentru a face față valului de căldură din România și a menține o hidratare optimă, este esențial să alegem băuturi care oferă mai mult decât simpla hidratare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

În contextul valului de căldură care a cuprins România, hidratarea corespunzătoare devine esențială pentru a face față temperaturilor extreme. Deși apa este recunoscută ca fiind vitală pentru hidratarea organismului, un studiu realizat de Universitatea St. Andrews din Scoția a scos la iveală că nu este neapărat cea mai eficientă băutură în acest scop. Cercetătorii au comparat efectele de hidratare ale mai multor băuturi și au descoperit că unele băuturi cu un conținut mic de zahăr, grăsimi sau proteine hidratează chiar mai bine decât apa.

 

 

Profesorul Ronald Maughan, de la St. Andrews’ School of Medicine și autorul studiului, explică faptul că eficiența unei băuturi în hidratare depinde de volumul și compoziția acesteia. Băuturile care conțin puțin zahăr, proteine și grăsimi sunt absorbite mai lent în organism, menținând hidratarea pe o perioadă mai lungă. Aceste băuturi rămân mai mult timp în stomac, ceea ce permite o absorbție treptată a fluidelor, asigurând o hidratare mai constantă.

 

 

Studiul a revelat că laptele este mai hidratant decât apa simplă datorită conținutului său de lactoză, proteine și grăsimi. Aceste componente încetinesc golirea stomacului și prelungesc efectul de hidratare. În plus, laptele conține sodiu, care acționează ca un burete, reținând apa în organism și reducând producția de urină.

 

 

În timp ce băuturile cu un conținut moderat de zahăr pot fi benefice pentru hidratare, băuturile cu zahăr concentrat, cum ar fi sucurile de fructe sau băuturile carbogazoase, nu sunt la fel de eficiente. Aceste băuturi pot rămâne mai mult timp în stomac, dar odată ajunse în intestinul subțire, concentrația mare de zahăr atrage apa din organism pentru a dilua zahărul, reducând astfel efectul de hidratare.

 

 

Melissa Majumdar, dietetician și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, subliniază că electroliții precum sodiul și potasiul contribuie semnificativ la hidratarea organismului. Băuturile cu calorii oferă o eliberare mai lentă a urinei, prelungind astfel hidratarea.

 

 

Pentru o hidratare eficientă pe timp de caniculă, este important să alegem băuturi care nu doar să ne potolească setea, ci și să mențină hidratarea pe termen lung. Berea, de exemplu, poate hidrata mai bine decât băuturile alcoolice puternice, datorită conținutului său mai mare de lichid. În schimb, băuturile alcoolice puternice deshidratează rapid organismul.

 

 

Cafeaua, în funcție de conținutul de cofeină, poate fi aproape la fel de hidratantă ca apa. Consumul moderat de cafea (până la 300 mg de cofeină pe zi) nu va avea un efect diuretic semnificativ, însă cantități mai mari pot duce la pierderi de lichide. Adăugarea unei linguri sau două de lapte la cafea poate compensa pierderile de lichide datorate cofeinei.

 

Pentru a face față valului de căldură din România și a menține o hidratare optimă, este esențial să alegem băuturi care oferă mai mult decât simpla hidratare. Laptele, soluțiile de rehidratare orală și alte băuturi cu conținut moderat de zahăr și electroliți pot oferi o hidratare mai eficientă și de durată. Deși apa rămâne o alegere excelentă, alternativele prezentate de cercetările recente pot ajuta la menținerea hidratării într-un mod mai eficient și mai sustenabil pe termen lung.

 

CITEȘTE ȘICăldură mare la Satu Mare: Temperaturi resimţite de 40 de grade, precipitaţii record, solicitări ambulanţe pentru expunere la soare

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns