Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ceasul de buzunar al baronului Samuel von Brukenthal a fost restaurat si va fi expus la Luxemburg

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Muzeul National Brukenthal din Sibiu a restaurat ceasul de buzunar care a apartinut baronului cu acelasi nume, guvernatorul Transilvaniei, dupa mai mult de 200 de ani de la moartea acestuia, piesa urmand sa fie prezentata intr-o expozitie, pentru prima oara, la Luxemburg.

Ceasul de buzunar al baronului Samuel von Brukenthal, din colectia muzeului sibian, a fost realizat intr-un atelier elvetian de catre ceasornicarul Isaac Ruegger din Geneva, intre anii 1790-1800.

Piesa are carcasa din aur si un mecanism special, iar restaurarea a durat o luna.

“Mecanismul consta din doua parti, un mecanism al ceasului propiu-zis si un mecanism al muzicutei pe principiul pianelor mecanice, adica are un tambur cu pieptene care, desfasurat, deruleaza melodia preferata a baronului. Mecanismul permite ca muzica sa poata fi declansata de cate ori ar fi poftit acesta. Pentru restaurarea acestui ceas am lucrat intr-o echipa pluridisciplinara: pentru mecanismul ceasului am apelat la un ceasornicar, decanul de varsta al ceasornicarilor germani din Sibiu, iar pentru sticla de protectie a cadranului, care era sparta, am apelat la artistul Ion Tamaian, care s-a ocupat personal si a realizat-o dintr-o sticla de cristal pe care a slefuit-o”, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Dorin Barbu, restaurator al Muzeului National Brukenthal, care a realizat cheita pentru ceas, cea originala fiind pierduta.

Potrivit reprezentantilor Muzeului Brukenthal, nu se stie sa mai existe in lume un ceas identic cu acesta.

Ceasul va fi expus pentru prima oara la Luxemburg, in cadrul expozitiei “Bruegel, Cranach, Titien, Van Eyck. Les Trésors de la collection Brukenthal” care va avea loc in perioada 26 aprilie – 15 octombrie.

Expozitia va mai cuprinde 94 de piese din diferite sectii ale muzeului, 41 de picturi, opt carti, zece gravuri, o litografie, o piesa de mobilier, 11 medalii, zece geme si zece minerale, piese selectionate pentru conturarea portretului de colectionar al baronului.

“Ceasul a reinviat, stie sa isi faca treaba, este functional ca in vremea cand baronul il folosea. Noi incercam sa promovam aceasta colectie si ideile pe care baronul le promova, dar si sa ducem in lume un mesaj asupra valorii patrimoniului cultural adapostit in Romania, valoare extrem de mare si putin valorificata pana azi”, a declarat, miercuri, directorul Muzeului National Brukenthal, Sabin Luca.

Tot cu ocazia acestei expozitii a fost restaurata una din lucrarile de referinta din Pinacoteca Brukenthal – tabloul “Uciderea Pruncilor”, de Pieter Brueghel II, costurile fiind suportate de catre organizatori.

Restaurarea a durat opt luni si a avut loc la Institutul de patrimoniu artistic din Bruxelles. Lucrarea a fost montata intr-o caseta climatizata.

Potrivit reprezentantilor Muzeului National Brukenthal, valoarea de asigurare a intregii expozitii este de 112 milioane de euro.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns