Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

VIOLENȚE MORTALE

Cel puțin 73 de persoane au murit în timpul protestelor masive din Bangladesh

Cel puțin 73 de persoane au murit în timpul protestelor masive din Bangladesh
Comisariatele de poliție și birourile partidului de guvernământ au fost vizate în timpul violențelor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Cel puțin 73 de persoane au murit și alte sute au fost rănite în confruntările care au avut loc duminică în Bangladesh. Poliția a folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa zecile de mii de protestatari care cereau demisia premierului Sheikh Hasina, relatează Reuters.

 

 

Stare de asediu și vacanță generală declarate

 

Guvernul a declarat stare de asediu pe termen nelimitat la nivel național, începând cu ora locală 18.00, fiind prima dată când se ia o astfel de măsură de la începutul protestelor, luna trecută. De asemenea, s-a anunțat o vacanță generală de trei zile începând de luni.

 

 

Cea mai mare criză pentru Sheikh Hasina

 

Tulburările, care au determinat guvernul să oprească serviciile de internet, reprezintă cel mai mare test pentru Hasina în cei 20 de ani de regim, după ce a câștigat un al patrulea mandat consecutiv în urma alegerilor care au fost boicotate de principalul partid de opoziție, Partidul Naționalist din Bangladesh.

 

 

Critici privind folosirea excesivă a forței

 

Criticii lui Hasina și grupurile pentru drepturile omului au acuzat guvernul de folosirea excesivă a forței împotriva protestatarilor, acuzație negată de premier și miniștrii săi. Protestatarii au blocat marile autostrăzi, iar studenții au lansat un program de non-cooperare pentru a cere demisia guvernului, violențele răspândindu-se în întreaga țară.

 

 

Declarațiile premierului Sheikh Hasina

 

“Cei care protestează pe străzi în acest moment nu sunt studenți, ci teroriști care încearcă să destabilizeze națiunea”, a declarat Hasina după o reuniune a Comitetului pentru securitate națională. “Fac apel la concetățenii noștri să îi înăbușe pe acești teroriști cu mână forte”.

 

 

Confruntări violente și victime

 

Comisariatele de poliție și birourile partidului de guvernământ au fost vizate în timpul violențelor. Doisprezece polițiști au fost uciși în districtul Sirajganj, iar cel puțin opt persoane, inclusiv doi studenți și un lider al partidului de guvernământ, au fost ucise în capitala Dhaka. În districtul central Munsiganj, doi muncitori în construcții au fost uciși și 30 au fost răniți. În districtul Pabna, cel puțin trei persoane au fost ucise și 50 au fost rănite.

 

 

Atacuri asupra spitalelor și oprirea internetului

 

“Un atac asupra unui spital este inacceptabil”, a declarat ministrul Sănătății, Samanta Lal Sen, după ce un grup a vandalizat un spital și a incendiat vehicule în Dhaka. Pentru a doua oară în timpul protestelor, guvernul a oprit serviciile de internet de mare viteză. Platformele de socializare Facebook și WhatsApp nu au fost disponibile.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Europarlamentarul Cristian Preda, acuzat că a defăimat România în PE

Europarlamentarul Cristian Preda a fost chemat în faţa Consiliului de Onoare al ordinului Steaua României, ca urmare a criticilor aduse în Parlamentul European Guvernelor Grindeanu şi Tudose. Europarlamentarul a precizat că trebuie să răspundă unui denunţ ”care reia acuzaţiile PSD-ALDE de defăimare a ţării”.