
Pe 30 ianuarie, Sala Palatului din București a fost gazda unui eveniment dedicat excelenței literare, Gala Premiilor Literare 2025, care a reunit cititori pasionați, autori celebri și personalități importante din cultura română. Atmosfera serii a fost îmbogățită de un recital emoționant al Paulei Seling și un moment artistic special susținut de maestrul Horațiu Mălăele.
Unul dintre momentele de vârf ale evenimentului a fost decernarea premiilor literare, votate de peste 65.000 de cititori, care au ales cărțile ce au avut un impact deosebit asupra publicului și au contribuit la literatura contemporană.
Cele mai apreciate cărți ale anului 2024:
Cea mai apreciată carte de ficțiune – „Culegătorii de afine” de Amanda Peters (Editura Bookzone, traducere: Andrei Covaciu) – premiu oferit de actorul Marius Manole.
Cel mai apreciat roman fantasy/SF – „Powerless. Jocul” de Lauren Roberts (Editura Litera, traducere: Irina Stoica) – premiu înmânat de Monica Bîrlădeanu.
Cel mai apreciat roman de dragoste – „Haunting Adeline” de H. D. Carlton (Editura Epica, traducere: Maria Ilaria Dosei) – trofeu oferit de Adela Popescu.
Cea mai apreciată carte de dezvoltare personală – „Învățături de la Muntele Athos” de Părintele Vlad Pimen (Editura Bookzone) – premiu acordat de Iulia Tudor.
Cea mai apreciată carte de nonficțiune – „Totul începe cu o mamă” de Atena Boca (Editura Bookzone) – trofeu înmânat de Amalia Enache.
Cel mai apreciat roman thriller – „Menajera e cu ochii pe tine” de Freida McFadden (Editura Bookzone, traducere: Mihaela Apetrei) – premiu oferit de Dan Negru.
Cartea anului – „Soarele negru” de Bogdan-Alexandru Stănescu (Editura Trei) – premiu înmânat de Ministrul Educației, Daniel David.
Un moment de referință pentru literatura română
Gala Premiilor Literare 2025 nu a fost doar o celebrare a performanței literare, ci și o oportunitate de reflecție asupra impactului cărților asupra cititorilor. Evenimentul a inclus și discursuri inspiraționale susținute de personalități de renume, precum Prof. Dr. Constantin Dulcan, Psiholog Dr. Raluca Anton și Urania Cremene, care au abordat subiecte esențiale legate de dezvoltare personală, sănătatea mentală și influența social media.
Fii primul care comentează