
Ziua învestiturii este dedicată, în mare parte ceremoniilor fastuoase și formale. Cu toate acestea, Donald Trump a declarat că va semna, chiar din prima zi de mandate, o serie de ordine executive pe subiecte care variază de la securitatea frontierei, la producția de petrol și gaze.
Având în vedere că un președinte părăsește Casa Albă, iar un altul se va muta acolo, detaliile zilei de 20 ianuarie au fost gândite și ordonate într-un program riguros, dar accesibil pentru toți americanii.
Ceremonia de depunere a jurământului va avea loc în interiorul Capitoliului, deși inițial a fost prevăzută pentru a se desfășura pe treptele Capitoliului. Trump își va rosti apoi discursul de învestitură, iar apoi va participa la o paradă, care se va desfășura în Capital One Arena.
Aflat la al doilea mandat, Trump a declarat că își dorește ca discursul său să fie unul înălțător, și unificator. La evenimente vor putea participa mii de spectatori. Aceștia sunt așteptați să umple Național Mall și să urmărească ceremonia pe ecrane video uriașe.
De asemenea, viitorul președinte al SUA a rupt tradiția și a invitat mai mulți lideri străini la ceremonie. Istoric vorbind, liderii străini nu participă la ceremonia de investire, din motive de securitate, trimițând diplomați care să-i reprezinte.
Și-a anunțat prezența Javier Milei, președintele Argentinei, un susținător ferm al lui Trump. De asemenea, premierul ungar Viktor Orban și-a anunțat inițial participarea, însă s-a răzgândit, din cauza agendei încărcate.
China îl va avea ca reprezentant pe vicepreședintele Han Zheng, deși fusese invitat președintele Xi Jinping chiar de către Trump.
Personalități din Statele Unite care și-au anunțat prezența
Democratul Joe Biden a anunțat public faptul că va fi prezent la transferul puterii, o curtoazie de care Trump nu a dat dovadă în urmă cu 4 ani, după cum relevă presa britanică.
De asemenea, fostul președinte Barack Obama va fi prezent, însă fără compania fostei Prime Doamne, Michelle Obama. Deocamdată, nu au ajuns în spațiul public motivele absenței sale de la o ceremonie atât de importantă.
Cei mai bogați oameni din lume vor urmări și ei momentele zilei de 20 ianuarie. Este vorba despre Elon Musk, care a susținut campania lui Trump, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg, după cum a informat canalul de televiziune american NBC. Acesta este cel mai elocvent semnal al conexiunilor din ce în ce mai strânse dintre președintele ales și comunitatea tehnologică. Elon Musk a contribuit cu fonduri masive pentru a-l promova pe Trump, însă a contribuit și prin participarea la întâlniri politice.
Elon Musk a devenit esențial în timpul campaniei electorale a republicanului, la care a contribuit semnificativ cu donații financiare masive și întâlniri politice.
Șeful Tesla, CEO al SpaceX și proprietar al platformei X a dobândit astfel o puternică influență politică și a obținut un post extraguvernamental, urmând să se ocupe de descentralizare și de reducerea cheltuielilor publice.
Miliardarul american de origine sud-africană și-a început de ani buni virajul către dreapta, notează AFP, care adaugă că, în schimb, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg s-au ”convertit” mai recent. Fondatorul și președintele Amazon s-a înfruntat cu prima administrație Trump pe tema marilor contracte de apărare acordate Microsoft, rivalul său în cloud.
De data aceasta, Jeff Bezos – care are și o companie spațială, Blue Origin, rămasă în urma SpaceX – a adoptat o postură diferită. El a împiedicat Washington Post, pe care îl deține, să o susțină pe candidata democrată Kamala Harris în confruntarea cu Trump din 5 noiembrie 2024. Iar Amazon a plătit un milion de dolari pentru ceremonia de învestire a președintelui ales de la Washington.
Fii primul care comentează