
Cercetarea a fost efectuată pe șoareci, însă există premize potrivit cărora aceasta să fie relevantă și pentru umanitate, deoarece fiziologia umană este asemănătoare cu cea a rozătoarelor.
“Şoarecii sunt un model excelent pentru studiul fiziologiei umane. Ei au un sistem circulator, reproductiv, digestiv, hormonal şi nervos foarte asemănător. Aşadar, este foarte posibil ca aceeaşi inflamaţie pe care am descoperit-o la şoareci să se întâmple şi la oameni”, spune profesorul Alex Tups care a condus studiul.
Glutenul din grâu a constituit obiectul celei mai recente cercetări a oamenilor de știință din Noua Zeelandă, despre care se știe că nu este tolerat de toți oamenii. Intoleranțe și alergii au fost depistate pe întrega planetă, acolo unde oamenii au posibilitatea să efectueze analizele necesare.
Studiul a mai scos în evidență faptul că glutenul, întâlnit nu doar în grâu, ci și în cereale precum secara sau orzul, poate da efecte obezogene. S-a raportat, de fapt, o inflamație hipotalamică, în condițiile în care se știe că regiunea hipotalamică a creierului este vitală pentru coordonarea funcţiilor metabolice de bază, cum ar fi reglarea greutăţii corporale şi reglarea zahărului din sânge.
“Nu spunem că glutenul este rău pentru toată lumea. Pentru persoanele tolerante la gluten, a renunţa complet la acesta poate avea implicaţii asupra sănătăţii care pot depăşi potenţialele beneficii”, subliniază cercetătorul care a condus experimentul.
Colegii săi de echipă sunt însă de părere că, dacă este consumată pe termenul lung această proteină – căci glutenul este o proteină -, atunci aceasta poate inclusiv să ducă la pierderea memoriei și a altor funcții cerebrale. Ar putea fi vorba despre aceleași substanțe din gluten care provoacă probleme și pacienților celiaci.
“Spunem că studiile viitoare trebuie să dezvăluie dacă descoperirile noastre la şoareci pot fi transpuse şi la oameni şi dacă microglioza indusă de gluten se poate dezvolta şi la persoanele sensibile la gluten”, a adăugat profesorul.
Fii primul care comentează