Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cercetatorii au folosit virusuri pentru a genera energie prin mers

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mulţumita unui generator subţire cat o coala de hartie, fiecare pas facut poate genera energie electrica.

Pana in prezent, generatoarele pot produce energie electrica echivalenta cu un sfert din cea produsa de o baterie de tip AAA, destula pentru a alimenta un LCD de mici dimensiuni. Acesta se activeaza in momentul atingerii unui electrod acoperit cu virusuri modificate genetic – arata descopera.ro. Astfel virusurile incep sa converteasca forţa pasului in energie electrica.

Uimitor este faptul ca invenţia reprezinta primele “generatoare” vii, care folosesc virusurile modificate genetic, care convertesc forţa mecanica in electricitate.
in viitor generatoarele vor avea capacitatea de a incarca dispozitive electronice portabile cu energie generata cu ajutorul mersului.

Totodata, se vor putea alimenta sisteme de iluminare cu ajutorul unor astfel de panouri plasate in interiorul usilor. Virusurile utilizate sunt inofensive, create special pentru a valorifica activitatea fizica si a ajuta la generarea electricitaţii.

Acum, generatorul este primul din lume care produce electricitate prin exploatarea proprietaţilor piezoelectrice ale unui material biologic. Piezoelectricitatea este acumularea unei incarcari electrice intr-un obiect solid ca raspuns la stresul mecanic.

Dispozitivul actual va putea sta la baza unor concepte mai avansate, care vor permite colectarea energiei electrice de la vibraţiile rezultate din acţiuni cotidiene precum inchiderea usilor sau urcatul scarilor.

De asemenea, invenţia demonstreaza ca exista un mod mai simplu de a realiza dispozitive microelectronice. Acest lucru vine ca urmare a modului de ordonarea a virusurilor, care permite generatorului sa funcţioneze, auto-asamblarea fiind unul din cele mai utile procese in nanotehnologie.

Virusul utilizat este un bacteriofag, numit M13, care ataca doar bacteriile si care este inofensiv pentru oameni. Reproducerea sa este deosebit de rapida, astfel ca exista intotdeauna rezerve. Mai mult, specialistii spun ca M13 este usor de modificat genetic in laborator.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns