Image 1
Image 2

PACIENȚII ȘI SISTEMUL

Cezar Irimia (APCR): România are un sistem de sănătate care condamnă pacienţii

Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia, a declarat recent că România merge "pe contrasens" de ani de zile în ceea ce priveşte sistemul medical, iar decalajul privind accesul la medicamente de ultimă generaţie faţă de ţările Uniunii Europene este de 5-6 ani.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“România de ani de zile privind sistemul de sănătate este pe contrasens, pacienţii din România fiind cei mai oropsiţi din Uniunea Europeană privind accesul la investigaţii şi tratamente. (…) Din 2014 am început acest lucru şi am ajuns astăzi ruşinos – la peste 500 de procese câştigate împotriva statului român pentru acces la medicaţie, pentru a le oferi o şansă pacienţilor din România.

 

Mulţi dintre pacienţi au plecat în străinătate, se tratează în străinătate. (…) Decalajul între noi şi Uniunea Europeană este de 5-6 ani privind accesul la medicamente. Nu este exagerat. Avem medicamente aprobate de anul trecut din noiembrie. Trebuia să fie trecute de ANM şi introduse în acea listă de compensate. Nici în acest moment nu beneficiem de ele. (…) Vom continua aceste demersuri, această presiune constructivă până la urmă, dar nu vom renunţa nici la procesele în instanţă atunci când pacienţii ne vor cere acest lucru”, a afirmat Irimia, într-o conferinţă de presă.

 

 

Avocatul Dan Cimpoieru a spus că rata de reuşită a proceselor împotriva instituţiilor statului privind accesul la medicamente de ultimă generaţie este de peste 95%.

 

“Cam în trei luni orice medicament care apare pe piaţa europeană ar trebui să ajungă într-o formă sau alta şi pe lista de compensate. (…) Agenţia Medicamentului în principiu respectă termenul de 90 de zile, dar în schimb actualizarea listei de compensate întârzie. De ce întârzie? Dar noi constatăm efectul – neintroducerea unui medicament pe lista de compensate”, a spus Cimpoieru.

 

Potrivit APCR, “lipsa sustenabilităţii şi predictibilităţii” sistemului sanitar a determinat emigrarea românilor în alte state europene.
Alianţa Pacienţilor Cronici din România a luat fiinţă în anul 2012 şi este cea mai mare organizaţie a pacienţilor din tara noastră în acest moment, cu aproape 150.000 de membri în rândul organizaţiilor membre.

 

CITESTE SI:

Acces la servicii medicale de prevenție

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Ședință de guvern

HOTĂRÂRE DE GUVERN

2010 posturi, deblocate în Sănătate

Guvernul a aprobat, joi, un memorandum prin care 2.010 posturi vacante sau temporar vacante de anul trecut din sectorul sănătate şi asistenţă socială din cadrul instituţiilor publice locale vor putea fi ocupate prin concurs sau examen, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.