Image 1
Image 2
Acasa

Chestorul Manoloiu, şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, audiat la PICCJ

Acasa
Acasa
Sigla Informatia Zilei
Postare ( Sablon)
Acasa
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Asculta acest articol

Chestorul Constantin Manoloiu, şeful Serviciului Evidenţa Populaţiei, a fost citat luni la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), pentru a fi audiat în legătură cu adresele transmise Curţii Constituţionale pentru soluţionarea referendumului, informaţiile din acte contrazicându-se. 

Chestorul Manoloiu ar fi eludat dispoziţiile legale incidente în materia atribuţiilor sale atunci când a comunicat numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente destinate desfăşurării referendumului naţional, chestorul cunoscând faptul că încalcă legislaţia în materie şi ignorând acest aspect, susţin surse judiciare, citate de Mediafax.

Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a comunicat Curţii Constituţionale, prin chestorul şef Constantin Manoloiu (subordonatul ministrului de Interne, Ioan Rus), a semnat o adresă transmisă Curţii Constituţionale în 1 august 2012, în care este notat faptul că în listele electorale permanente utilizate la referendum au fost înscrise un număr de 18.292.514 persoane.

A doua zi, chestorul Manoloiu a transmis o a doua adresă, în care face o precizare în care confirmă nereguli din bazele de date cu privire la cetăţenii români morţi sau aflaţi în străinătate, în final notând că datele pot afecta numărul total al cetăţeanilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale permanente. Totodată, a scris că nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, această atribuţie revenind exclusiv Autorităţii Electorale Permanente.

De asemenea, în 27 iulie 2012, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a comunicat Biroului Electoral Central că în copiile listelor electorale permanente sunt înscrişi 18.292.514 alegători, iar în 10 iulie 2012 aceeaşi instituţie a comunicat BEC numărul de cetăţeni cu drept de vot, adică un total de 18.308.612, din care 15.714.403 alegători care posedă cărţi de identitate.

Tot în 10 iulie 2012, Direcţia a comunicat Biroului Electoral Central numărul de cetăţeni cu drept de vot, adică un total de 18.308.612.

Comunicările, cu excepţia adresei din 27 iulie 2012, sunt semnate de către chestor de poliţie Constantin Manoloiu în calitate de director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

În dimineaţa de 3 august, Parchetul instanţei supreme a anunţat că pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a fost constituită o cauză penală în care se fac cercetări privind conţinutul listelor electorale permanente şi al celor suplimentare folosite la referendum, fiind solicitate copiile acestora.

“Având în vedere comunicatul Curţii Constituţionale din data de 02.08.2012, privind datele contradictorii primite de la autorităţile publice privind numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit o cauză penală în care se efectuează cercetări în legătură cu conţinutul listelor electorale permanente şi al listelor suplimentare utilizate în referendumul din 29 iulie 2012”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au solicitat copiile listelor electorale permanente şi ale celor suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original Autorităţii Electorale Permanente şi societăţii comerciale desemnate să realizeze procedurile tehnice, în vederea efectuării cu celeritate a cercetărilor.

“Societatea comerciala desemnată să realizeze procedurile tehnice conform articolului 431 alineatul 5 din Legea nr. 3/2000 cu modificările şi completările ulterioare, a pus la dispoziţia procurorilor documentele solicitate”, se mai arată în comunicatul citat.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, vineri, 3 august, că şeful de la Evidenţa Populaţiei, chestorul Constantin Manoloiu, “a minţit” ori înainte, ori după referendum.

Băsescu a susţinut că decizia din 2 august a Curţii Constituţionale – prin care s-a amânat validarea sau invalidarea referendului din 29 iulie – a fost generată de un chestor. “Nu ştiu dacă e bine, domnul chestor. Aţi minţit ori înainte de organizarea referendumului, ori ieri. (…) Mă tem că eu v-am făcut chestor. Nu ştiu dacă-i bine, domnul chestor”, a spus Traian Băsescu.

“Este clar că Ioan Rus a dat o dispoziţie pe data de 2, după ce pe 1, ca de altfel şi înainte de desfăşurarea referendumului, dăduse dispoziţie să dea cifra corectă. Pe data de 2, Ioan Rus a dat dispoziţia să blocheze decizia Curţii Constituţionale, şi atunci chestorul şef cu Evidenţa Populaţiei nu a făcut decât să se execute, numai că Ioan Rus şi chestorul trebuiau să ştie un lucru. Au văzut cazul Adrian Năstase, când cel care a dat dispoziţia şi a fost beneficiar, omul politic, a primit doar doi ani de închisoare, pe când funcţionarii care au executat fapta ilegală au primit 5, 6, 7 ani. Deci, eu cred că domnul chestor nu a învăţat nimic din cazul Năstase”, a mai susţinut Traian Băsescu.

Acasa
Acasa
Postare ( Sablon)
Acasa
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns