Se anunță noi scumpiri la utilități, iar producătorii au înregistrat pierderi
Reducerea TVA la pâine nu înseamnă neapărat și prețuri mai mici pe piață. Scumpirile la gaze și energie, alături de consumul în cădere liberă țin pe jar producătorii. În plus, măsura nu e agreată nici de FMI, scrie agrointel.ro.
Deși conducerea Ministerului Agriculturii aduce în discuție periodic reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la pâine, sunt puține șanse ca măsura să se și transpună în practică. Principalul ”adversar” este chiar Fondul Monetar Internaţional (FMI), care nu consideră o astfel de decizie oportună.
În a;te țări, susțin ceid e la FMI, măsura nu a dat rezultate
Oficialii fondului aduc drept argument experiența din alte țări unde fragmentarea sistemului fiscal nu a dat roadele scontate. În aceste condiții, propunerea Ministerului Agriculturii de reducere a TVA la pâine la 9% începând cu luna iunie pare să aibă șanse mici de reușită. În ianuarie cel puțin, delegația FMI prezentă în țară, a respins categoric această variantă. Nici n-a plecat bine însă delegația FMI că oficialii de la Ministerul Agriculturii ies din nou cu ideea reducerii TVA la pâine.
“Prima soluţie pentru a rezolva evaziunea fiscală este reducerea TVA. Sperăm că se va aplica reducerea TVA la pâine începând cu iunie şi sperăm ca rezultatul să fie pozitiv. Eu, unul, nu cred că se vor reduce preţurile, ci se va reduce evaziunea fiscală”, afirmă Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Micșorarea TVA la 9% însemnă încasări mai mici la buget cu 200 milioane de lei, bani care ”trebuie puși la loc”. Ministerul speră să o facă prin creșterea bazei de impozitare și scăderea evaziunii fiscale.
Producătorii susțin că de câțiva ani lucrează mai mult în pierdere
”Obiectivul nu este reducerea prețurilor, ci a evaziunii fiscale, alături de creșterea încasărilor la buget”, spune Aurel Popescu, președintele Rompan. Acesta susține că în ianuarie 2013, vânzările s-au redus cu 40%-50% față de ianuarie 2012. ”Ianuarie a fost cea mai prostă lună din activitatea mea”, se plânge Popescu.
”Dacă se menține prețul actual la pâine ar fi un câștig pentru cumpărători”, spune MIhai Afiliu, un producător de pâine din Buzău. El afirmă că reducerea TVA n-ar trebui să se vadă în preț, pentru că oricum acesta este de câteva ori mai mic decât în alte țări, iar fabricile locale lucrează în mare parte pe pierdere de câțiva ani.
”Logic ar fi să scadă prețul, însă o eventuală micșorare a TVA nu va face decât să acopere costurile mai mari la utilități”, susține Dragoș Frumosu, presedintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.
Cât despre un TVA de 9% la produsele alimentare de bază, slabe speranțe, cel puțin deocamdată, chiar dacă România se numără printre țările cu cea mai mare TVA din Europa. Doar ungurii și danezii ne întrec, însă nici nu se pot compara veniturile lor cu ale noastre.
De ce nu se ieftinește pâinea
Iată ce motive invocă speciali;tii din domeniu în sprijinul afirmației că pâinea nu se va ieftini< *FMI nu este de acord cu reducerea TVA la pâine. Fondul nu susține fragmentarea sistemului fiscal, pe motiv că un astfel de experiment nu a dat rezultate în alte țări> *Se anunță noi scumpiri la utilități (gaze și energie electrică)> *Din cauza pierderilor înregistrate de producătorii de pâine în ultimii ani, pe fondul scumpirii grâului, dar și a evaziunii fiscale> *Consumul de pâine este mare în România (chiar dacă a fost în cădere liberă în ianuarie), iar prețul la noi este de câteva ori mai mic decât în alte țări.
Fii primul care comentează