Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cinci finalişti îşi vor disputa Premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană “Mies van der Rohe” 2013

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Metropol Parasol  Sevilla (foto David Franck)
Metropol Parasol Sevilla (foto David Franck)

Comisia Europeană şi Fundació Mies van der Rohe au anunţat în ultima zi a lunii ianuarie numele celor cinci finalişti care îşi vor disputa Premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană “Mies van der Rohe”, ediţia 2013.

Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, în total, au fost nominalizate 335 de lucrări din cele 37 de ţări europene care participă la programul Cultura al UE. Lista finaliştilor a fost stabilită de un juriu format din experţi. Câştigătorul premiului şi câştigătorul menţiunii speciale acordate celui mai promiţător arhitect vor fi anunţaţi în luna mai, iar ceremonia de decernare va avea loc în data de 6 iunie şi va fi găzduită de Pavilionul Mies van der Rohe din Barcelona, Spania.

Cele cinci proiecte finaliste sunt următoarele:

 

Clădirea Primăriei, Ghent, Belgia
Arhitecţi: Robbrecht en Daem architecten; Marie-José Van Hee architecten

 

Superkilen (parc urban intercultural), Copenhaga, Danemarca
BIG Bjarke Ingels Group; Topotek1; Superflex

 

Harpa – Sală de concerte şi centru de conferinţe din Reykjavik, Reykjavik, Islanda

Batteríid Architects; Henning Larsen Architects; Studio Olafur Eliasson

 

Cămin pentru persoane în vârstă, Alcácer do Sal, Portugalia
Aires Mateus Arquitectos

 

Metropol Parasol (spaţiu cultural şi comercial), Sevilla, Spania
J. Mayer H.

 

“Arhitectura este un element central în cadrul sectorului culturii şi creaţiei europene, caracterizat de un mare dinamism. În domeniul arhitecturii lucrează peste jumătate de milion de oameni, iar peste 12 milioane sunt angajaţi în sectorul construcţiilor. În ansamblu, industriile culturale şi creative contribuie cu până la 4,5% la PIB-ul UE.

Premiul UE pentru arhitectură contemporană „Mies van der Rohe” răsplăteşte contribuţia arhitecţilor europeni la dezvoltarea de noi idei şi tehnologii în domeniul urbanismului contemporan. Lansat în 1987 şi cofinanţat prin programul Cultura al UE şi de către Fundació Mies van der Rohe, premiul, în valoare de 60.000 euro, este cea mai valoroasă distincţie oferită în arhitectura europeană. El se acordă din doi în doi ani pentru o lucrare realizată în cei doi ani anteriori decernării. Ceremonia de anul acesta este a 13-a de la lansare.

Lucrările nominalizate sunt propuse de experţi independenţi din întreaga Europă, de asociaţiile membre ale Consiliului Arhitecţilor din Europa, de asociaţiile naţionale de arhitecţi şi de comitetul consultativ al premiului”, se arată în comunicat.

Membrii juriului care a selectat finaliştii anului 2013 sunt: Wiel Arets, preşedintele juriului/Wiel Arets Architects, Maastricht; Pedro Gadanho, custode pentru arhitectură contemporană, Museum of Modern Art (MoMA), New York; Antón García-Abril, Ensamble Studio, Madrid; Louisa Hutton, Sauerbruch Hutton Architects, Berlin; Kent Martinussen, CEO, The Danish Architecture Center (DAC), Copenhagen; Frédéric Migaryou, Director, Arhitectură & Design, Centre Pompidou, Paris; Ewa Porębska, redactor-şef, Architektura-murator, Varşovia şi Giovanna Carnevali, secretar al juriului/Directorul Fundació Mies van der Rohe, Barcelona.

Premiul poartă numele lui Ludwig Mies van der Rohe, care este considerat unul dintre pionierii arhitecturii moderne a secolului XX. Printre cele mai apreciate lucrări al sale se numără pavilionul Germaniei de la Expoziţia de la Barcelona din 1929, Villa Tugendhat din Brno, Republica Cehă, clădirea Seagram din New York şi Galeria naţională din Berlin.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns