Image 1
Image 2

CLARIFICĂRI DIN CODUL RUTIER PENTRU ȘOFERII DIN ROMÂNIA

Cine este responsabil când un pieton traversează fără să se asigure

Cine este responsabil când un pieton traversează fără să se asigure
Codul Rutier din România subliniază importanța respectării regulilor de către toți participanții la trafic.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Codul Rutier actualizat din 2024 clarifică obligațiile atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni, cu scopul de a asigura siguranța rutieră. O întrebare frecventă este cine poartă vina atunci când un pieton traversează pe trecerea de pietoni fără să se asigure și este implicat într-un accident. Vom analiza prevederile legale și responsabilitățile fiecărui participant la trafic.

 

 

Responsabilitatea pietonilor care traversează fără asigurare

 

 

Indisciplina pietonilor, inclusiv traversarea neregulamentară, este una dintre principalele cauze ale accidentelor grave în România. Codul Rutier stipulează clar că pietonii au obligația de a se asigura înainte de a traversa, chiar și pe trecerea de pietoni.

 

 

Conform Art. 72 (3) din OUG nr. 195/2002, pietonii trebuie să traverseze perpendicular pe axa drumului, doar prin locuri special amenajate și semnalizate, și numai după ce s-au asigurat că traversarea este sigură. Deși șoferii au obligația de a acorda prioritate pietonilor, aceștia din urmă trebuie, de asemenea, să fie vigilenți și să se asigure înainte de a traversa. În caz contrar, dacă un pieton este accidentat pentru că nu s-a asigurat, el poate fi considerat responsabil.

 

 

Sancțiuni și responsabilități legale

 

 

Art. 72 (4) specifică faptul că pietonii surprinși și accidentați din cauza traversării nepermise sau a nerespectării semaforului sunt responsabili pentru accident, în condițiile în care șoferul a respectat toate regulile de circulație. În situațiile în care șoferul nu respectă legea, de exemplu, depășind viteza legală, responsabilitatea poate fi împărțită.

 

 

Cazuri în care traversarea este interzisă

 

 

Există anumite situații în care pietonii nu au voie să traverseze, chiar dacă se află pe trecerea de pietoni:

 

 

Când un autovehicul cu regim de prioritate se apropie cu semnalele luminoase și sonore în funcțiune.

 

Traversarea prin fața sau spatele unui vehicul oprit în stațiile mijloacelor de transport public, dacă nu există o trecere de pietoni semnalizată.

 

Prelungirea timpului de traversare sau oprirea pe trecerea de pietoni fără semafoare.

 

Traversarea prin locuri nepermise sau ocuparea carosabilului în scopul împiedicării circulației.

 

Codul Rutier din România subliniază importanța respectării regulilor de către toți participanții la trafic.

 

 

Pietonii trebuie să se asigure înainte de a traversa, iar șoferii sunt obligați să acorde prioritate. În caz de accident, responsabilitatea este determinată în funcție de comportamentul fiecăruia, respectarea regulilor contribuind la prevenirea accidentelor și la siguranța tuturor.

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sigla Informatia Zilei

Tineretul PDL începe atacurile la adresa puterii

Organizaţia de Tineret a PDL Satu Mare a realizat un top al minciunilor USL

“Topul celor 3 minciuni ale USL” a fost tema conferinţei de presă susţinute de av. Adrian Cozma – preşedintele Organizaţiei judeţene de tineret PDL Satu Mare, Cristina Nemeş – vicepreşedinta organizaţiei de tineret şi Alin Lupou – secretarul general.

Ciornă automată

FCSB

Mihai Stoica povestește despre lupta fiicei sale cu cancerul

Mihai Stoica a povestit despre drama prin care a trecut când fiica sa, Teodora, a fost diagnosticată cu cancer, mărturisind că, în fața acestei suferințe, s-a rugat la Dumnezeu să-l ia, dar a trăit o minune prin recuperarea ei miraculoasă, iar acum viața lor s-a schimbat complet în bine.