
O delegaţie de 12 profesori sătmăreni a participat la marşul de protest din Capitală
Pe 1 iunie, Sindicatul Învăţământ Preuniversitar (SIP) Satu Mare a participat, alături de alte sindicate din educaţie, în Bucureşti la proteste şi la un marş de la sediul Guvernului la sediul Preşedinţiei (de la Palatul Cotroceni). Dascălii, veniţi din mai multe judeţe, sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare şi de ordonanţa propusă de Guvern.
Despre eveniment ne-a informat Ioan Drăgan, preşedintele organizaţiei sindicale sătmărene şi prim-vicepreşedinte al Federaţiei sindicale din Educaţie Spiru Haret, prezent şi el la manifestaţiile din Capitală. Alături de Ioan Drăgan, au participat şi 12 lideri sindicali din Satu Mare.
Participare sătmăreană la protestele din Bucureşti
Între altele, s-a luat hotărârea ca, pe 1 iunie, o delegaţie care va cuprinde 12 lideri reprezentativi din judeţ să participe la marşul de protest din Bucureşti. Interlocutorul a estimat la 12.000 numărul de protestatari, în timp ce Mediafax la 8.000. Potrivit lui Ioan Drăgan, câteva mii de protestatari din sistemul de Educaţie, sosiţi din toată ţara cu autocare, microbuze şi alte mijloace de transport, s-au strâns, în jurul orei 11, în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului.
Doi reprezentanţi ai sindicatelor, Simion Hăncescu (FSLI) şi Marius Nistor (FSE Spiru Haret), au participat la discuţii cu reprezentanţi ai Guvernului.
Lozinci afişate şi scandate
Oamenii purtau mesaje precum “Lăsaţi educaţia educatorilor”, “Cu Iohannis credeam noi că o să scăpăm de nevoi” sau “Educaţia şi ţara şi-au pierdut răbdarea”. Pe pancartele purtate de alţi sindicalişti se putea citi următoarele texte de lozinci: “La această guvernare, nota 4 la purtare!”; “Cine salvează educaţia dacă nu primul dascăl al ţării?”; “Dacă educaţie nu e, nimic nu e!”; “Vreţi calitate în educaţie, daţi salarii de calitate!”.
În marş spre Cotroceni
După un scurt popas în Piaţa Victoriei, ei au plecat în marş spre Palatul Cotroceni, unde au intonat Imnul de stat. Acolo, consilierii prezidenţiali Ligia Deca şi Gabriel Cristian Pişcociu au primit la Palatul Cotroceni o delegaţie a sindicatelor din educaţie, împreună cu reprezentantul Consiliului Naţional al Elevilor.
Nemulţumiri salariale
Ordonanţa de urgenţă privind salariile din sectorul bugetar, respinsă de liderii sindicatelor din educaţie, prevede o creştere salarială de 207 lei pentru un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare.
În prezent, potrivit unui exemplu conţinut de grilă, un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare, are un salariu de încadrare de 2.405 lei (conţine cele trei majorări succesive anterioare), la care se adaugă gradaţia de merit, 601 lei, indemnizaţie diriginte, 301 lei, spor de vechime, 826 lei, compensaţii tranzitorii rural, 241 lei, şi se ajunge la un salariu de bază de 4.374 lei. La salariul de bază se adaugă două sporuri, spor simultan, 331 lei, şi spor rural, 241 lei, şi rezultă un salariu brut de 4.946 lei.
În jurul orei 14:18, protestul profesorilor s-a încheiat, iar, cei veniţi din afara Capitalei, s-au îndreptat spre autocare pentru a merge acasă.
3 comentarii
Eu am vechime 39 de ani si incadrarea este de 2095. Exista undeva o alta grila?
În primul rând este o confuzie între vârstă şi vechime în muncă. Astfel articolul ar fi trebuit să aibă următorul conţinut:
”În prezent, potrivit unui exemplu conţinut de grilă, un profesor gradul I, VECHIMEA DE 25-30 de ani, cu studii superioare DE LUNGĂ DURATĂ, are un salariu de încadrare de 2.405 lei.” Adică pe înţelesul tuturor, între 50-55 ani ai salariul respectiv.
Deasemenea trebuie precizat faptul că :
– nu toţi profesorii beneficiază de gradaţie de merit( doar 16 %);
– nu toţi profesorii sunt şi diriginţi;
– nu toţi predau în mediul rural, unde maximul atins poate fi de un spor de 20%;
– predarea simultan la mai multe clase este rară în mediul gimnazial iar la liceu nu există aşa ceva.
În concluzie ar fi bine atunci când cineva scrie un astfel de articol, ar trebui să consulte pe cineva din domeniu.
Nu exista asa salar de incadrare in invatamant.La inceput de cariera 1080 net,iar dupa 38 de ani vechime,daca ai dat gradele si ai dirigentie ajungi la 2500net