Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CODUL MUNCII

Clarificare propusă la Codul Muncii: Vechimea în muncă recunoscută și pe baza unui contract de muncă din statele Uniunii Europene

Clarificare propusă la Codul Muncii: Vechimea în muncă recunoscută și pe baza unui contract de muncă din statele Uniunii Europene
Un proiect de lege propune recunoașterea vechimii în muncă obținută în statele UE și alte țări cu acorduri similare cu România, facilitând astfel echivalarea experienței profesionale internaționale în legislația muncii românească.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Într-un proiect de lege recent analizat, se propune recunoașterea vechimii în muncă obținută prin contracte de muncă încheiate în statele Uniunii Europene și în alte state cu care România are acorduri de recunoaștere reciprocă. Această modificare reprezintă un pas important pentru angajații români care au lucrat în afara țării, dar și pentru angajatori, clarificând regimul juridic al experienței profesionale internaționale.

 

 

 

De ce este importantă această schimbare?

În prezent, Codul Muncii recunoaște doar vechimea obținută prin contracte de muncă desfășurate pe teritoriul României. Proiectul de lege urmărește să elimine această limitare teritorială, subliniind că munca prestată într-un alt stat membru UE sau într-o țară cu care România a încheiat convenții de recunoaștere a drepturilor de muncă trebuie să fie considerată vechime în muncă.

 

 

Inițiatorii susțin că această măsură vine în concordanță cu Regulamentul (UE) nr. 492/2011 al Parlamentului Europeanprivind libera circulație a lucrătorilor, care oferă cadrul necesar recunoașterii experienței profesionale a cetățenilor din statele membre. Totodată, Codul administrativ român (aprobat prin OUG nr. 57/2019) permite ca vechimea în specialitate să includă activități desfășurate în baza unui contract de muncă în statele UE, recunoscute prin documentația corespunzătoare.

 

 

 

Condiții pentru recunoașterea vechimii în muncă

Pentru ca vechimea obținută într-un alt stat membru UE să fie recunoscută, angajatul trebuie să prezinte documente justificative care să ateste perioada de activitate, funcția deținută și principalele atribuții. Astfel, documentele vor trebui să confirme că activitatea a fost desfășurată în baza unui contract individual de muncă și să conțină informații relevante despre rolul și responsabilitățile angajatului.

 

 

 

Impactul asupra angajatorilor și angajaților

Această propunere legislativă oferă un cadru mai clar și echitabil pentru angajații români care și-au dobândit experiența profesională în afara țării și se întorc să contribuie la economia României. Pe de altă parte, angajatorii vor beneficia de o forță de muncă cu experiență recunoscută internațional, având certitudinea că vechimea în muncă este evaluată în conformitate cu standardele europene.

 

 

Acasa
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns