
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a emis, luni seară, un comunicat de presă în care îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de recentele derapaje din spaţiul public, în special faţă de ameninţările şi atacurile directe la adresa jurnaliştilor, inclusiv prin publicarea unei înregistrări manipulative ale unei conversaţii. Reacţia vine după ce George Simion, liderul AUR și candidat în turul doi la alegerile prezidențiale, a difuzat imagini în care îi jignește pe jurnaliștii Digi24 în biroul său, în contextul negocierilor pentru formatul unei dezbateri televizate.
CNA condamnă public intimidarea presei
Într-un comunicat oficial, Consiliul Naţional al Audiovizualului a subliniat că derapajele recente din discursul public, care includ ameninţări şi insulte la adresa jurnaliştilor, contravin grav principiilor fundamentale ale democraţiei. Concret, CNA a condamnat public publicarea unei înregistrări private, în care George Simion a fost surprins atacând jurnaliştii, etichetându-i în termeni jignitori şi manipulând opinia publică.
„Consiliul Naţional al Audiovizualului îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de recentele derapaje din discursul public, manifestate prin ameninţări şi atacuri directe la adresa jurnaliştilor şi a profesiei de jurnalist, inclusiv prin publicarea înregistrării manipulate a unei conversaţii nedestinate difuzării publice”, se arată în comunicatul CNA. „Intimidarea reprezentanţilor presei, etichetarea lor ca «asasini mediatici» sau folosirea unui limbaj dispreţuitor la adresa activităţii jurnalistice contravin grav valorilor democratice şi standardelor europene privind libertatea presei şi protecţia jurnaliştilor.”
Libertatea de exprimare nu trebuie să justifice atacurile
CNA a subliniat că libertatea de exprimare nu include dreptul de a ameninţa, defăima sau manipula opinia publică într-un mod abuziv, subminând astfel încrederea cetăţenilor în presă. De asemenea, instituţia a reamintit că jurnaliştii trebuie să beneficieze de protecţie în exercitarea profesiei lor, iar încercările de intimidare sunt inacceptabile într-o societate democratică.
Impactul asupra imaginii presei în România
Înregistrarea publicată de George Simion a stârnit un val de critici din partea reprezentanţilor presei, a instituţiilor de media şi a organizaţiilor care luptă pentru protecţia libertăţii de exprimare. Criticile vizează nu doar atacurile directe la adresa jurnaliştilor, dar şi efectul pe care aceste comportamente îl pot avea asupra percepţiei publicului faţă de profesionalismul și imparțialitatea mass-media din România.
Ce urmează pentru George Simion?
Deşi CNA a transmis un mesaj ferm împotriva intimidării presei, rămâne de văzut ce măsuri vor fi luate în continuare în privinţa comportamentului lui George Simion. Acesta nu este primul incident care ridică semne de întrebare cu privire la atitudinea faţă de jurnalişti din partea unor politicieni. În acest context, este esenţial ca instituţiile de reglementare ale audiovizualului să îşi reafirme angajamentul faţă de protejarea libertăţii presei şi a jurnaliştilor.
Pe măsură ce campania electorală se intensifică, este imperativ ca toţi actorii politici să respecte standardele etice ale democraţiei, asigurându-se că dezbaterea publică rămâne liberă, echilibrată şi bazată pe respectul reciproc între politicieni, jurnalişti şi cetăţeni.
Fii primul care comentează