Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat contractul cost-volum pentru tratamentul fără interferon al hepatitei C cronice la adulţi, subgrupul “pacienţi cu ciroză hepatică decompensată cu VHC”.Potrivit unui comunicat al CNAS, tratamentul celor 2000 de pacienţi eligibili va putea începe după ce medicamentul Ledipasvirum+Sofosbuvirum va fi inclus în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale (DCI) corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală (HG 720/2008), şi după ce comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) va elabora protocolul terapeutic de prescriere. Pe baza protocolului aprobat de MS, comisia de experţi de la nivelul CNAS va elabora formularul specific care va fi completat de medicul prescriptor la momentul eliberării reţetei. Ca urmare a renunţării la mecanismul avizării tratamentelor scumpe de comisiile de experţi ale CNAS, nu va mai fi necesară nicio aprobare suplimentară pentru prescrierea reţetei.
Cura cu medicamentul menţionat va dura 12 sau 24 săptămâni, în funcţie de starea clinică a pacientului, iar evaluarea rezultatului medical se va face la finalizarea tratamentului şi după alte 12 săptămâni.
Totodată, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate preconizează că la începutul acestei săptămâni se vor finaliza negocierile pentru contractul cost-volum-rezultat vizând tratamentul fără interferon a 10.000 de pacienti eligibili cu hepatită cronică C, aflaţi în stadiile de fibroză hepatică F4 (ciroză compensată), F3 şi F2 (cu anumite comorbidităţi).
În perioada 2016- 2017 au fost semnate 11 contracte cost-volum, din care nouă contracte pe aria terapeutică oncologie, un contract pe boli rare – purpura trombocitopenică idiopatică – şi un contract pe aria terapeutică reumatologie. Din cele nouă contracte încheiate pe aria terapeutică oncologie, patru contracte sunt consecinţa reluării procesului de negociere.
Fii primul care comentează