La două luni de la introducerea co-plăţii, spitalele nu s-au arătat prea entuziasmate de rezultatele acestei măsuri. Primele concluzii arată că banii strânşi în urma aplicării taxei nu reuşesc să acopere nici măcar cheltuielile cu detergenţii necesari pentru igienizarea unităţilor sau consumabile, respectiv chitanţierele din care să rupă chitanţă pacienţilor care dau coplata.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare
Cea mai mare unitate sanitară cu paturi din judeţ, Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare a încasat din coplată de la 1 aprilie şi până la sfârşitul lunii mai, suma de 6.100 de lei. Din totalul pacienţilor externaţi pe parcursul lunii aprilie, aproximativ 500 au plătit această taxă, iar luna trecută, circa 700. Media lunară a internărilor la SJU Satu Mare este de aproximativ 3.000 de pacienţi, mare parte din ei fiind din categoria persoanelor exceptate de la coplată.
După cum ne-a explicat directorul economic al SJU Satu Mare, banii rezultaţi au fost introduşi la veniturile proprii ale unităţii urmând să fie folosiţi pentru cele necesare spitalului: materiale de curăţenie, întreţinere aparate, medicamente, consumabile etc.
“Pentru noi fiecare ban contează în contextul în care sistemul sanitar este în continuare subfinanţat. Nu este o sumă mare, dar este binevenită, atât cât este”, a spus directorul economic al SJU Satu Mare, Mircea Pal.
Practic, tariful de 5 lei pentru coplată reprezintă o sumă care nu reuşeşte să acopere nici măcar cheltuielile pentru materialele de curăţenie necesare într-o lună pentru spital sau rechizitele, respectiv hârtia pentru imprimantă, fax, chitanţiere etc.
Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf)
Fii primul care comentează