Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Comemorarea eroilor în Supuru de Sus

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Acum, la sfârşit de an, mai precis duminică, 29 decembrie, începând cu ora 11, în Supuru de Sus, la Monumentul Eroilor, din iniţiativa lui Mircea Govor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, vor fi comemoraţi eroii locali.

Participanţii vor asista la un Te Deum, urmat de depunerea unor jerbe de flori, iar la final se vor distribui colaci.

Printre invitaţi se numără europarlamentarii Ioan Mircea Paşcu şi Ovidiu Silaghi, deputatul Octavian Petric, Sorin Encuţescu – consilier al premierului Victor Ponta pe probleme de securitate naţională, Adrian Ştef – preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, prefectul Eugeniu Avram, primarii Dorel Coica,

Vasile Mitraşca, Aurelia Fedorca, Toma Betea, nu în ultimul rând Vasile Adrian Şteţ, viceprimarul Radu Roca, consilierul judeţean Oliviu Buzgău ş.a.

Se cuvine subliniat faptul că iniţiatorul acestei manifestări de suflet este fiul al satului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

6 comentarii

  1. Govor draga, o asemenea atitudine refractara, practic dusmanoasa fata de Biserica noastra strabuna greco-catolica, o consideram o ofensa de neiertat adusa mosilor si stramosilor nostri care in majoritate covarsitoare erau greco-catolici pe aceste meleaguri! Daca esti intr-adevar un fiu al satului, intreaba-ti neamurile si vecinii mai in varsta sa te lamureasca cum stau lucrurile, cat a suferit aceasta Biserica-Martir in timpul comunistilor, care sub presiunea rusilor au trecut inafara legii aceasta biserica si sub amenintarea cu puscaria au silit oamenii sa se faca pravoslavnici, aidoma cotropitorilor muscali! S-a intamplat acest lucru oribil in 1948, cand toate lacasurile de cult au fost luate cu japca si date BOR, care a avut un rol hotarator in acea actiune murdara! Ori cunoscand acest lucru, ma intreb, cum este posibil ca de la nivelul de raspundere ce-l detii vremelnic, sa dai cu bota si sa judeci stramb in aceasta actiune judecatoreaca, partinind vadit pe ortodocsi in defavoarea adevaratilor proprietari? Nu ti-e frica de Cel de Sus?

  2. Domnul Mircea Govor, preşedintele PSD Satu Mare şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, a fost citat în presă spunând despre retrocedarea Mănăstirii greco-catolice din Bixad următoarele: “Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici şi retrocedat în baza unei sentinţe judecătoreşti, este al Consiliului Judeţean. Am cerut în această dimineaţă suspendarea executării silite şi vom cere să fim parte în proces. Noi nu am fost chemaţi niciodată în instanţă deşi suntem proprietarii de drept.” Este greu de înţeles cum Consiliul Judeţean poate fi “proprietar de drept” pe Mănăstirea greco-catolică din Bixad, din moment ce ea există de trei secole în proprietatea Bisericii Greco-Catolice şi instanţa de judecată a confirmat dreptul de proprietate asupra ei.

  3. Istoricul mănăstirii din Bixad

    Mănăstirea din acest loc din Bixad a fost ctitorită la anul 1700 de călugărul greco-catolic bazilitan Isaia, pe terenul donat de unii locuitori din Trip, pentru edificarea mănăstirii. Mănăstirea a fost în posesia călugărilor greco-catolici ai Ordinului Sfântului Vasile cel Mare de la înfiinţare până în 1948 când, odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice, această mănăstire a fost confiscată de către stat.

    Menţionăm că Mănăstirea greco-catolică din Bixad a fost un bastion al luptei împotriva comunismului în zonă, Securitatea arestându-i pe călugări încă din primăvara lui 1948, pentru a se asigura că aceştia nu vor conduce oamenii la revoltă atunci când Biserica Greco-Catolică va fi scoasă în afara legii. Este demn de menţionat că în aprilie 1948, atunci când Securitatea a venit prima dată să îi aresteze pe călugări, oamenii din Bixad şi din satele din jur au venit la mănăstire, au înconjurat maşinile Securităţii şi nu le-au lăsat să plece până ce nu s-au asigurat că nici un călugăr nu a fost arestat. Ulterior, toţi localnicii care au participat la acel eveniment au fost arestaţi şi anchetaţi de Securitate, iar călugării au fost vânaţi unul câte unul iar Mănăstirea închisă.

    În perioada comunistă statul a transformat Mănăstirea greco-catolică din Bixad într-un Preventoriu de copii ai căror părinţi erau bolnavi de TBC, Preventoriu care aparţinea de Spitalul orăşenesc din Negreşti-Oaş. Chiliile călugărilor, precum şi celelalte construcţii ale mănăstirii au fost folosite pentru cazarea copiilor şi activităţile lor. Spre finele anilor ’80 sunt trimişi câţiva călugări la această mănăstire părăsită pentru a o reactiva şi a o face ortodoxă. Într-un articol din ziarul Lumină al Bisericii Ortodoxe, inclusiv actualul stareţ al mănăstirii ortodoxe afirma că, ajuns la Bixad în 1990: “N-am găsit nimic aici. Am luat totul de la capăt.” Adevărul este că era acolo biserica greco-catolică, iar călugării ortodocşi au luat de la Preventoriul de copii o parte din vechile construcţii ale călugărilor bazilitani.

    În anul 1992 s-a emis hotărârea de guvern 466/1992 prin care s-a predat Bisericii Greco-Catolice o parte din imobilele confiscate de regimul comunist şi aflate în proprietatea Statului, inclusiv Mănăstirea greco-catolică din Bixad. În temeiul acelei hotărâri a fost emisă Dispoziţia nr. 97/10.09.1999 de predare a imobilelor menţionate în HG 466/1992 poz. 63 şi 64 către cultul greco-catolic. În acest sens, pe data de 15 septembrie 1999, Comisia de retrocedare împreună cu Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare s-au prezentat la Bixad pentru a preda imobilele cultului greco-catolic. Predarea juridică nu a prezentat nicio problemă, în acest sens încheindu-se Protocolul de predare-primire dintre Spitalul Orăşenesc Negreşti-Oaş şi Biserica Greco-Catolică, şi Protocolul de predare-primire – în temeiul HG 466/1992 – dintre Primăria Comunei Bixad şi Biserica Greco-Catolică. Transferul stăpânirii materiale propriu-zise a construcţiilor, însă, a fost împiedicată şi atunci de intervenţia şi opoziţia reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe.

    În anul 2006 Episcopia Greco-Catolică de Maramureş a deschis proces pentru a intra în posesia efectivă a Mănăstirii, proces care s-a câştigat, prin decizia 5847/2012, definitiv şi irevocabil la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Toate instanţele au decis lăsarea în deplină proprietate şi posesie a Mănăstirii părţii greco-catolice. În baza deciziei 5847/2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Episcopia Greco-Catolică de Maramureş a adresat tribunalului o cerere de investire cu formula executorie a sentinţei şi deciziei curţii de apel, cerere aprobată pe data de 05 noiembrie 2013. Din aprilie 2013, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe s-au folosit de toate mijloacele legale pentru a opri această retrocedare, mijloace care însă au fost respinse de instanţă.

    Pe data de 7 noiembrie 2013, după 21 de ani de când această Mănăstire trebuia să fi fost deja retrocedată efectiv, Instituţiile Statului nu numai că nu şi-au dat întregul concurs pentru a pune în aplicare o hotărâre definitivă şi irevocabilă a justiţiei romane, dar se implica activ prin instituţiile pe care le reprezintă pentru a confisca din nou Mănăstirea greco-catolică din Bixad. În tot acest timp, imobilele greco-catolice din incinta Mănăstirii, în care nu am fost puşi în deplină posesie nici până astăzi, se degradează continuu cu concursul tacit sau direct al reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Romane.

    Precedentul creat de această acţiune coordonată a Instituţiilor Statului Român care a avut loc la Bixad este îngrijorător pentru viitorul statului de drept în România. Episcopia Greco-Catolică de Maramureş condamnă această atitudine abuzivă şi discriminatorie a Statului Român manifestată în acest caz şi va continua să îşi apare drepturile folosindu-se de toate mijloacele pe care legea le permite. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureş)

  4. La 1700 parintii nostri nu au trecut la religia catolica a Romei, ci au revenit, s-au intors, la credinta Bisericii universale, in care au fost strabunii lor in primul mileniu crestin si din care au fost rupti datorita acelui “fatal destin al istoriei”, orientalizati si trecuti la schisma din 1054, fara stirea si voia lor, datorita slavizarii prin bulgari;
    – Unirea de la 1700 ne-a salvat fiinta nationala de la calvinizare, sarbizare, rusificare, grecizare etc. Ne-a readus in Europa. Ne-a constientizat ca suntem popor de ginta nobila, a generat si promovat lupta noastra de emancipare si eliberare nationala, care, in 1918, a incoronat activitatea de sute de ani a strabunilor nostri prin crearea statului unitar roman, Romania Mare.
    – cinstim jertfa si testamentul martiric al ierarhilor greco-catolici, a preotilor si credinciosilor, care si-au riscat sau chiar si-au dat viata pentru credinta si au respins blidul de linte oferit pentru a-si vinde mostenirea.

  5. Tot respectul pentru cei care au asemenea initiative dar daca ar fi fost “fara colaci” ar fi contat mai mult. Cred ca oamenii participa la comemorarea eroilor satului din respect pentru cei care si-au dat viata pentru ca noi sa avem un alt destin. Felicitari !

Lasă un răspuns