Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Comemorarea Holocaustului la Școala Gimnazială şi la Liceul din Livada

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

img_7120Vineri, 7 octombrie 2016, la Școala Gimnazială „Petőfi Sándor” Livada, precum şi la Liceul Tehnologic ,,George Bariţiu”, în cadrul centrelor de documentare și informare, a fost comemorat Holocaustul printr-o serie de activități.

img_7113Enumerăm câteva din cadrul şcolii gimnaziale: prezentare power point, film documentar – Holocaustul uitat în România, discuții și dezbateri pe baza filmului, și prezentarea de cărți pe această temă (Ecouri din Holocaust în literatura universală, Holocaustul sub guvernarea lui Antonescu, Reflecții despre Holocaust, Intoleranță și crimă: Golgota sătmăreană 1940 – 1944, Evreii sătmăreni) și distribuirea de pliante: 9 octombrie – Ziua Holocaustului.

Cronologie

De asemenea, a fost prezentată şi o sumară cronologie: 1933-Hitler şi Partidul Nazist ajung la putere în Germania; 1933-construirea primului lagăr de concentrare la Dachau;1935- Legile de la Nurnberg (evreilor li se retrage cetăţenia germană); 1938-”Noaptea de cristal”: 200 de sinagogi distruse; 100 de evrei ucişi; 30.000 de evrei trimişi în lagăre; 1939-1941-construirea de ghetouri în Polonia. Evreii sunt obligaţi să poarte steaua galbenă a lui David; 1942-1945 – masacre la: Auschwitz, Chelmno, Treblinka, Maidanek.

Motto

Cronologia a fost însoţită de acest motto: ”Teme-te de propriile-ţi gânduri, căci ele nasc cuvinte,/ Teme-te de propriile-ţi cuvinte, că ele devin fapte,/Teme-te de propriile-ţi fapte, căci ele devin obiceiuri,/Teme-te de propriile-ţi obiceiuri, căci ele îţi modelează caracterul”.
La activități au participat elevii claselor a VII-a B, a VIII-a A și B. Activitatea a fost coordonată de profesorul Bonto Ştefan, profesorul documentarist Szalay Miklos Attila şi a beneficiat de sprijinul conducerii școlii.

Comemorare la liceu

Şi în incinta Centrului de Documentare şi Informare de la Liceul Tehnologic „George Bariţiu” a fost comemorat Holocaustul. Cu acest prilej, profesorul documentarist Oproiu Bogdan a prezentat elevilor cauzele şi etapele tragediei suferite de evrei, a fost vizionat filmul documentar Auschwitz. Elevii claselor a IX-a B şi a X-a A au realizat referate şi prezentări power-point, care surprind diverse momente ale Holocaustului. A fost realizat de elevi un panou în care sunt evocate diverse momente ale Holocaustului. Bibliotecara Kovacs Csilla a realizat o expoziţie de cărţi, care reflectă drama suferită de evrei.
Informaţiile ne-au fost comunicate de profesorii: Bogdan Oproiu şi Szalay Miklos Attila.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. “Holocaustul sub guvernarea lui Antonescu”?
    “Activitatea a fost coordonată de profesorul Bonto Ştefan, profesorul documentarist Szalay Miklos Attila”?
    E clar, stim deja cine e vinovat de Holocaust! Numai Romania, bineinteles!
    Alo, autoritatile romane, voi permiteti astfel de mistificari in Romania? Despre asa-zisi ziaristi n-am ce sa spun, ei n-au cultura si nu cunosc nici istorie.

Lasă un răspuns