Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Comisia de analiză a crizei din justiție propune interzicerea diminuării salariilor magistraților

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comisia parlamentară pentru analizarea crizei din justiție propune, în raportul elaborat, semnarea unui Pact al puterilor privind justiția, care să prevadă și interzicerea rectificării negative a bugetului Justiției, dar și a oricărei diminuări a drepturilor salariale existente ale magistraților.
Semnarea Pactului privind justiția între Parlament, puterea judecătorească și Guvern este propusă de Comisia specială “față de reacția fermă, solidară și omogenă a corpului profesional al magistraților în raport cu degradarea fără precedent, pe parcursul anului 2009, a statutului profesional și economic al magistraților”. Propunerea se află în raportul Comisiei parlamentare speciale care urmează să fie trimis Birourilor permanente pentru a fi programat pentru dezbatere și aprobare în cadrul unei ședințe comune a Parlamentului.
Potrivit principiilor speciale incluse în Pact, “în acord cu legislația europeană și jurisprudența CEDO, precum și cu Constituția României, pentru a asigura independența justiției în general, a judecătorului și procurorului în special, puterile executivă și legislativă se obligă să elimine orice pârghie de constrângere financiară, prin asigurarea unui buget corespunzător funcționării instanțelor și parchetelor și care să interzică, pe de o parte, orice rectificare bugetară negativă, iar pe de altă parte orice diminuare a drepturilor salariale existente, respectiv a cuantumului pensiilor calculate în raport cu normele juridice aplicabile la data pensionării, pentru a nu încălca principiul constituțional al neretroactivității legii civile”.
Conform documentului, “puterea executivă și cea legislativă sunt obligate să aloce resurse suficiente instanțelor pentru a le da acestora posibilitatea să funcționeze în conformitate cu standardele stipulate de articolul 6 al Convenției europene privind drepturile și libertățile fundamentale ale omului, iar în termen de 6 luni de la semnarea Pactului reprezentanții celor trei puteri vor proiecta și iniția implementarea unei strategii pe termen lung în care vor previziona nevoile financiare, de personal și cele materiale, inclusiv cele vizând cheltuielile de dezvoltare ale sistemului și instanțelor, toate acestea în vederea asigurării unui act de justiție eficient”, se arată în document. “Pentru asigurarea independenței justiției și eliminarea oricăror pârghii de constrângere, este interzisă orice rectificare bugetară negativă pe parcursul exercițiului bugetar anual”, se mai subliniază în Pact.
Același document prevede că inițiativele legislative, modificările sau completările de natură legislativă privind statutul judecătorilor, organizarea, desfășurarea activităților judiciare, normele procedurale “nu pot fi adoptate decât cu consultarea corpului profesional al judecătorilor, cu asociațiile profesionale și cu CSM”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Și-a pus bebelușul de 9 ani la volanul bolidul pe drumurile publice. Poliția a sesizat Protecția Copilului

EXCLUSIV VIDEO - Mămică inconștientă!

Și-a pus bebelușul de 9 luni la volanul bolidul pe drumurile publice. Poliția a sesizat Protecția Copilului

Pur și simplu nu avem cuvinte. Inconștiență dusă la extrem de o tânără mămică din Borșa, Maramureș. Femeia și-a publicat pe rețeaua de socializare, la secțiunea story, un video filmat cel mai probabil de soț, cum își ținea bebelușul de 9 luni în brațe, cu mâinile pe volanul autoturismului pe care-l conducea pe drumurile publice!