Estimările publicate de Comisia Europeană în urmă cu două zile arată că în 2013, PIB-ul României va creşte cu 2,2%, însă principalul motor al creşterii-investţtiile-va fi mai slab decât în 2012, din cauza crizei din UE şi a incertitudinilor din România.
Activitatea de credit a băncilor va creşte doar într-o măsură modestă, scrie cotidianul.ro.
Un fenomen îngrijorător in 2013 va fi inflaţia, alimentată de scumpirile care urmează la produsele alimentare şi de deprecierea leului faţă de euro. Inflaţia va creşte şi din cauza liberalizării preţului la energie. Preţurile la produsele alimentare vor rămâne foarte ridicate în prima parte a anului 2013. Se preconizează că rata inflaţiei va fi de circa 5% în 2013 şi de 3,3% în 2014.
Piaţa muncii va rămâne slăbită în 2013, apreciază documentul Comisiei. În 2013 şomajul nu va scădea sub 7%. Pentru că se preconizează că se vor recupera tăierile salariale din 2010, salariile din sfera bugetară le vor depăşi pe cele din sfera privată. Creşterea salariilor din sfera privată va fi mult mai mică, de aproximativ 4%, reflectând slaba creştere economică, dar mai cu seamă reformele pieţei muncii care aliniază creşterea salariilor cu ce a productivităţii.
Deficitul bugetar pentru 2013 va scădea în continuare şi va ajunge la 2,4% din PIB, însă aceasta în condiţiile în care propiectul de buget pentru anul următor nu va suferi modidficări mari faţă de anul 2012. Estimările Comisiei au luat însă în calcul impactul majorărilor salariale din sectorul bugetar.
Principalele riscuri la care este expusă economia României in 2013 sunt: anumite rectificări financiare datorate slabei absorbţii a fondurilor comunitare, care vor fi înlocuite cu bani de la buget, acumularea arieratelor, amânarea restructurării companiilor deţinute de stat, care poate pune presiune pe buget în următorii ani.
Fii primul care comentează