Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ROMÂNIA, LIDER ÎN UE LA NUMĂRUL DE STUPI

Comisia Europeană a stabilit taxe vamale pentru importul de miere din Ucraina

Comisia Europeană a stabilit taxe vamale pentru importul de miere din Ucraina
Apicultorii din Uniunea Europeană speră ca Executivul Uniunii să ia decizii similare şi în ceea ce priveşte importurile massive de miere din China
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

O statistică recentă menţionează că, în Uniunea Europeană erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre aceşti stupi erau în România, arată datele publicate de Eurostat.

 

 

Conform datelor Eurostat, România avea 1,5 milioane de stupi de albine mai mult decât orice altă ţară membră UE. Pe locurile următoare se situează Italia şi Grecia, ambele cu aproximativ un milion de stupi de albine fiecare, Spania şi Bulgaria, cu aproximativ 900.000 de stupi de albine fiecare, şi Portugalia, care avea 700.000 de stupi de albine.

 

 

La nivel regional, cel mai mare număr de stupi de albine era în regiunea Extremadura din Spania (300.200), urmată de regiunea de Nord a Portugaliei (257.040) şi regiunea de Nord-Vest a României cu 250.510 stupi de albine.

 

 

Iată câteva din argumentele care stau la baza recentei decizii a Comisiei Europene de impune taxe pentru mierea provenită din Ucraina, ca măsură de protecţie a apicultorilor din Uniunea Europeană.

 

 

Marţi, 20 august, Comisia Europeană a anunţat că mierea importată din Ucraina depăşeşte limita fixată in contextual prelungiriiacordului de liber schimb cu Kievul. Taxele vamale se aplică déjà începând cu 21 august.

 

 

Executivul european a anunțat marţi 20 august, că mierea a atins limita de cantitate importantă, activând mecanismul de frână cu rol de protecție pentru fermieri. Volumul maxim stabilit a fost de 44.417,56 de tone de la 1 ianuarie până la 31 decembrie 2024, ce corespunde cantității medii importate de la jumătatea anului 2021 până în 2023.

 

 

Apicultorii din Uniunea Europeană speră ca Executivul Uniunii să ia decizii similare şi în ceea ce priveşte importurile massive de miere din China, fapt ce dereglează tot lanţul comercial în ceea ce priveşte valorificarea acestui produs de către apicultorii europeni.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns