Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Comisia Europeana vrea difuzarea mai multor filme europene in UE

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe site-ul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania a fost pusa  intrebarea “Ce film ati vazut ultima data: o productie Hollywood sau una europeana?”.

Intrebarea s-a pus in urmatoarea idee: Comisia Europeana doreste difuzarea mai multor filme europene in Uniunea Europeana.
Propunerea face parte din viitorul program UE pentru cultura si media, care a fost dezbatut in comisia pentru cultura pe 26 aprilie. Propunerea a fost salutata de deputaţii europeni si experti, dar toti au fost de acord ca aceasta trebuie sa fie mai clara si mai specifica.
Noul program se numeste Europa Creativa. Ar putea contribui la crearea de locuri de munca si crestere economica, activitatile culturale reprezentand 4,5% din PIB-ul UE si 3,8% din forta de munca. Programul reuneste programe existente< Culture, MEDIA 2007 si MEDIA Mundus si ar sprijini sectorul cu 1,8 miliarde de euro. Conform propunerii Comisiei Europene, 2.500 de cinematografe europene ar primi sprijin pentru a difuza cel putin 50% filme europene. Peste 5.500 de carti ar primi sprijin pentru a fi traduse si aproximativ 300.000 de artisti ar primi fonduri pentru a-si desfasura activitatea peste granite.
Raportoarea Silvia Costa – Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Italia – a declarat pe marginea acestui subiect< “Este un semn bun ca educatia, cercetarea si cultura vor primi mai multi bani si Comisia Europeana vede valoarea industriilor culturale si creative. Dar textul este vag si reunirea programelor existente aduce mai multa confuzie decat rezultate pozitive. Ar trebui sa propunem programe separate pentru industriile culturale, industriile media si sectorul dintre cele doua”.

Radu Mihaileanu, regizor franco-roman si presedinte onorific al juriului pentru Premiul LUX in 2012, a spus ca “trebuie sa crestem bugetul pentru cultura. Cultura ajuta la abordarea complexitatii lumii si este benefica si pentru viitoarele generatii. Nu trebuie sa uitam ca inca suntem un lider mondial in cultura”.
Europa Creativa a fost propusa de Comisia Europeana in noiembrie 2011. Raportul parlamentar va fi prezentat in octombrie 2012.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns