
Compania sud-coreeană Hanwha a anunțat că va construi, în următorii doi ani, o fabrică de armament în județul Dâmbovița, cu scopul de a transforma România într-un centru regional pentru producția de componente, mentenanță și reparații. Declarația a fost făcută de Michael Coulter, CEO Hanwha Global Defense, în cadrul unei întâlniri cu presa românească, conform Agerpres.
Michael Coulter a subliniat că strategia Hanwha se axează pe consolidarea industriilor regionale și achizițiile locale. „Pe lângă exportarea produselor noastre, ne dorim să activăm direct pe piețele strategice, iar România este una dintre acestea”, a afirmat acesta.
Hanwha vede în România un hub important pentru operațiunile sale europene. „Este nevoie de o consolidare industrială, iar noi ne concentrăm pe livrarea obuzierelor K9 și K10. În prima fază, livrările vor fi realizate direct din Coreea de Sud, dar, pe parcurs, vom aduce producția în România”, a explicat Coulter.
Construcția noii fabrici din Dâmbovița este programată să înceapă în primul trimestru al anului viitor, iar finalizarea este estimată în aproximativ doi ani.
Între timp, România va primi prima tranșă de 18 obuziere K9 și 12 vehicule K10 de realimentare cu muniție direct din Coreea de Sud, urmând ca producția locală să fie dezvoltată progresiv. „Lucrăm îndeaproape cu autoritățile locale și naționale pentru a obține toate autorizațiile necesare”, a adăugat Coulter.
Hanwha a deschis deja un birou în București și va colabora cu firme românești precum Pro Optica sau Iveco pentru realizarea acestui proiect. În plus, noua fabrică ar putea crea până la 2.000 de locuri de muncă, în funcție de contractele semnate. Specialiștii români vor beneficia de training în Coreea de Sud sau vor fi instruiți de traineri sud-coreeni.
„Avem o bază solidă în Dâmbovița pentru a începe, dar ne vom axa pe dezvoltarea forței de muncă și a talentelor”, a afirmat Coulter.
Contractul dintre Hanwha Aerospace și Ministerul Apărării Naționale din România, semnat în iulie 2023, prevede furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 (SPH) și 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10 (ARV), în valoare de aproximativ un miliard de dolari.
România devine astfel a zecea țară care operează K9 SPH de calibru 155 mm/52 și a treia la nivel global care utilizează K10. În NATO, România se alătură Turciei, Poloniei, Norvegiei, Finlandei și Estoniei ca utilizator al obuzierelor K9.
Livrările vor fi realizate în trei tranșe până la începutul anului 2027, cu un angajament clar de a crește implicarea industriei locale. În acest mod, România se poziționează strategic ca un centru regional pentru producția și mentenanța echipamentelor militare Hanwha în Europa.
Fii primul care comentează