Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Companiile din România au avut cel mai mic număr de angajaţi în 2021

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Numărul de persoane angajate a scăzut pentru prima dată sub pragul de 4 milioane, anul trecut, 2021 continuând astfel trendul înregistrat în 2020, potrivit unui studiu termene.ro.
Astfel, dacă în anul 2019, în România erau angajate 4,2 milioane de persoane (similar cu anul 2018), în 2020 numărul acestora s-a redus la 4,1 milioane de persoane, iar în 2021 a ajuns la aproximativ 3,811 milioane persoane. Deşi este vorba despre un fenomen generalizat, vizibil în toate industriile, HoReCa şi construcţiile au înregistrat cele mai mari scăderi, precizează realizatorii studiului.
“Companiile au fost forţate de criză să îşi eficientizeze activitatea, iar o parte a acestui proces a însemnat renunţarea la angajaţii consideraţi non-esenţiali. Oricât de cinic ar suna, este una dintre primele măsuri pe care o firmă trebuie să o ia în perioadele dificile, pentru a reuşi să supravieţuiască. În acelaşi timp, unii angajaţi au renunţat la posturile lor din România şi au ales să plece din ţară, în state în care salariile sunt mai mari, iar joburile mai stabile”, a declarat Adrian Dragomir, consultant de business şi fondator termene.ro.
Domeniul HoReCa a pierdut peste 21% dintre angajaţi, iar cel al construcţiilor 21,6%. Cele mai mici scăderi ale numărului de angajaţi, raportat la nivelul din 2020, sunt în agricultură – 4,55% – şi în comerţ – 7,22%.
Judeţul cu cea mai accentuată scădere a fost Timiş, care a pierdut peste 11% din angajaţi în 2021, pe când cele mai mici scăderi se înregistrează în Prahova, Argeş şi Sibiu.
Principalele trei motive ale scăderii numărului de angajaţi sunt: eficientizarea activităţii societăţilor, cauzată de restricţiile aferente pandemiei; lipsa de personal calificat – mediul concurenţial din ce în ce mai puternic (existent la nivel european) face ca angajaţii calificaţi să fie extrem de greu de găsit, iar multe companii activează cu deficit de personal; salariile net superioare oferite pe domenii similare în ţările din vestul Europei.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns