Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Concurs pe tema CORONAVIRUSULUI? De ce nu?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Informația Zilei lansează o provocare: organizarea unui concurs pentru premierea celor mai interesante “cronici din vremea coronavirusului”.

Un concurs pe tema CORONAVIRUSULUI? De ce nu?  Ce ar putea face omul izolat în casă decât să încerce să-și imagineze cum va fi lumea după marea pandemie din anul 2020?

Încă de la apariția primelor cazuri de coronavirus în România, la câteva zile după declararea stării de urgență, un prieten scriitor dintr-un oraș din Moldova m-a sunat să mă anunțe că a început să-și noteze zi de zi opinii, întâmplări, să prezinte statistici din toate lumea despre tragediiile provocate de virusul ucigaș, despre noul coronavirus pornit din China, apoi răspândit în toată lumea.

Cam în același timp, poate chiar înaintea scriitorului moldovean, o persoană din Satu Mare m-a anunțat că are de gând să scrie o carte din vremea coronavirusului.  Mai târziu, după ce situația s-a înrăutățit, un important reprezentant al autorității publice locale, implicat în luarea de măsuri împotriva răspândirii coronavirusului, de asemenea, mi-a spus că-și notează zi de zi ce s-a întâmplat zi în județul Satu Mare în această perioadă de mari încercări.

Așadar, lumea are speranța că totul se va termina cu bine, iar notițele lor vor deveni documente cu valoare istorică, întrucât așa ceva nu se va mai repeta în timpul vieții lor, în timpul vieții noastre, a celor care trăim pe viu o epidemie cum rare au fost în istorie. Se fac, fără multă convingere, comparații cu gripa spaniolă de la sfârșitul primului război mondial, dar Covid 19 pare să fie mai periculos.   

Ziarele din această perioadă, atâtea câte au mai rămas, vor deveni la rândul lor documente pentru viitor. Internetul este un produs de o zi, o știre vine peste altă știre, nu există o ierarhizare a materialelor, în funcție de importanța lor. Sau, așa cum îi place să spună unui primar din județul Satu Mare, într-o zi va veni un virus care va da peste cap întreg internetul, la scară planetară. Atunci să vezi haos!

Așadar, așa cum zicea latinul, vorba trece, scrisul rămâne.

Îi invităm pe această cale nu numai pe scriitori, pe jurnaliști, pe istorici, pe artiști să țină un jurnal pe perioada coronavirusului, ci să participe la un concurs pe această temă.

Desigur, nu putem prezenta un regulament, nu putem specifica data până la care să fie trimise materialele. Nu știm când se va  sfârși criza, nu știm ce va urma nici măcar peste câteva zile, câte persoane vor fi testate, câte vor fi pozitive, câți oameni vor muri. Nu știm nici cum va fi lumea după coronavirus.

În aceste zile când toată lumea este obligată să stea în casă, să dea declarație pe propria răspundere unde merge, cea mai la îndemână metodă de a învinge plictiseala este scrisul. Nu trebuie să ai un talent deosebit pentru a nota într-un jurnal personal ce faci zilnic, să vezi și să-ți notezi  evenimente petrecute în jurul tău, în țară, în toată lumea, în multe privințe mai interesante decât în timp de război. Pot fi, desigur, și comentate. Nu toată lumea este de acord cu măsurile luate de autorități. Sunt și cetățeni care consideră că președintele Iohannis a declarat prea târziu starea de urgență, iar guvernul a acționat cu întârziere în luarea unor măsuri adecvate pentru controlul la vamă a cetățenilor care au intrat în țară venind din zone roșii, din Italia, din Franța, din Spania etc.

Poate că artiștii plastici vor zice că și ei pot intra în concurs pictând lucrări din vremea coronavirusului. Cântăreții pot compune cântece dedicate acestei tragedii care a lovit lumea.

Oamenii, obligați să stea închiși în case, își filmează animalele de companie, mai ales pisicile, și le postează pe rețelele de socializare.

Noi zicem că mult mai interesante vor fi JURNALELE DIN VREMEA CORONAVIRUSULUI. Vă dorim succes la scris, la desenat, la compunerea unor cântece, dar de ce nu, și la filmulețele pe care le faceți animalelor dumneavoastră de companie, mai ales pisicilor. Chiar fondatorul You Tube, Chad Hurley, a pornit marea afacere pe internet cu un filmuleț cu pisica lui care cânta la pian.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Corupţia progresivă

Asculta acest articol     Există tentaţia de a compara mineriadele de la începutul anilor ’90 cu acţiunile în forţă ale

Politica, un șir de infracțiuni

Războaiele izbucnesc când, în politică, totul este greșit. Desigur, marile greșeli sunt făcute de cei care dețin cele mai înalte funcții.