Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Concursul Enescu 2014: Deschiderea şi concertul de gală, în direct la TVR 2 şi TVR HD

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Alexandru Tomescu la Ateneul Român
Alexandru Tomescu la Ateneul Român

TVR 2 şi TVR HD vor transmite, sâmbătă, în direct de la Ateneul Român din Bucureşti concertul de deschidere a Concursului Internaţional “George Enescu”, ediţia 2014, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Televiziunea Română.

Evenimentul – transmis la TVR 2 şi TVR HD, sâmbătă, de la ora 19.00 (prima parte) şi 20.00 (partea a doua) – va fi moderat de Cătălin Sava.

Ediţia a XIV-a a Concursului Internaţional “George Enescu” va fi deschisă, în premieră în istoria sa, printr-un concert de gală susţinut de doi dintre laureaţii de marcă ai concursului: violonistul român Alexandru Tomescu (laureat în ediţia 1999) şi pianistul kazah Amir Tebenikhin (laureat în 2009).

Din programul galei fac parte: Rapsodia Nr. 1 în La Major op.11 de George Enescu, Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Mi Minor Op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy şi Concertul pentru Pian şi Orchestră în La Minor Op.16, de Edvard Grieg.

Concertul de deschidere din 6 septembrie beneficiază de participarea extraordinară a Filarmonicii “George Enescu”, dirijori fiind laureaţii Concursului Internaţional de dirijat “Jeunesses Musicales”.

Concursul Internaţional “George Enescu” este singura competiţie de acest gen din România şi este afiliat la Federaţia Mondială a Concursurilor Internaţionale Muzicale (FMCIM) şi parte a prestigiosului Festival “George Enescu”.

Ediţia din acest an se desfăşoară în perioada 6 – 27 septembrie, la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, şi are patru secţiuni competiţionale: Vioară, Violoncel, Pian şi Compoziţie. Premiile oferite vor fi în valoare de 100.000 de euro.

“România contează pe piaţa muzicală internaţională şi acest lucru se vede şi la Concursul Internaţional «George Enescu», pentru că este un eveniment care oferă oportunitatea tinerilor artişti de a începe o carieră muzicală recunoscută la nivel mondial. Cu o tradiţie de a lansa artişti deveniţi mari nume ale muzicii clasice de astăzi, Concursul «George Enescu» consolidează, alături de Festivalul Enescu, importanţa României ca jucător pe piaţa culturală internaţională”, a declarat Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului şi al Concursului Enescu.

Alexandru Tomescu este laureat al ediţiei din 1999 a Concursului Internaţional “George Enescu” şi unul dintre cei mai buni violonişti români ai momentului. Tomescu a concertat pe marile scene ale lumii precum: Carnegie Hall din New York, Théâtre des Champs Elysées, Paris, Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor dirijori de renume. În România, Alexandru Tomescu s-a implicat în organizarea mai multor turnee naţionale de muzică clasică, iar, din 2007, deţine dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns