Image 1
Image 2

BENEFICIARI

Condiții pentru voucherele de vacanță 2025 ce trebuie să știe angajații

Condiții pentru voucherele de vacanță 2025 ce trebuie să știe angajații
Suma de 800 de lei acordată de stat nu este impozitată în sectorul public, fiind considerată un beneficiu social
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

 

Programul voucherele de vacanță continuă în 2025, fiind valabil pentru angajații din sectorul public și o parte din cei din mediul privat. Noutatea acestui an constă în faptul că voucherul acordat va fi de 800 de lei, acoperind jumătate din valoarea unui pachet turistic de minimum 1.600 de lei. Restul sumei va trebui achitat de beneficiar din fonduri proprii. Cu toate acestea, regulile s-au mai schimbat, iar pe lângă factura de achiziționare a vacanței, angajații trebuie să completeze și o declarație pe propria răspundere, prin care își asumă contribuția la diferența de preț.

 

 

 

Angajații din sectorul bugetar, cum sunt cei din administrația publică, educație, sănătate și ordine publică, vor primi aceste vouchere. Angajații din mediul privat pot beneficia de vouchere doar dacă angajatorul decide să le acorde. În acest caz, voucherele oferă avantaje fiscale, fiind scutite de impozite și contribuții sociale, până la limita a șase salarii minime brute anual.

 

 

Pentru a beneficia de vouchere, angajatul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 

 

Să aibă un contract de muncă activ (perioadă determinată sau nedeterminată);

 

Să nu fie în concediu fără plată în perioada acordării;

 

Să completeze o declarație pe propria răspundere, în care să confirme că va utiliza voucherul pentru un pachet turistic de cel puțin 1.600 de lei și că va acoperi diferența de preț.

 

Voucherele sunt destinate exclusiv vacanțelor în România și pot fi utilizate pentru cazare, mese, servicii turistice și pachete all-inclusive. Ele sunt valabile timp de un an de la data emiterii. Pentru a le folosi, beneficiarii trebuie să prezinte o factură fiscală eliberată de agențiile de turism sau unitățile de cazare autorizate.

 

 

Pentru a utiliza voucherele, angajații trebuie să prezinte o factură fiscală și să completeze declarația pe propria răspundere menționată anterior.

 

 

Formatul voucherelor: electronic și monitorizat prin e-Factura

 

În 2025, voucherele vor fi distribuite sub formă de carduri electronice și vor fi integrate în sistemul e-Factura al ANAF pentru a asigura o monitorizare mai eficientă și pentru a preveni fraudele.

 

 

 

 

Suma de 800 de lei acordată de stat nu este impozitată în sectorul public, fiind considerată un beneficiu social. În sectorul privat, voucherele sunt scutite de taxe salariale, dar există o limită de 6 salarii minime brute pe an. Orice sumă care depășește această limită va fi impozitată.

 

 

 

 

Voucherele nu pot fi folosite de alte persoane și nu pot fi transferate. Cele emise în 2024 vor expira la un an de la emitere, iar cele din 2025 se vor distribui în primăvara acestui an, în funcție de fiecare instituție.

 

 

 

Programul voucherelor de vacanță a avut un impact pozitiv asupra turismului intern, sprijinind afaceri locale și locuri de muncă, și oferind angajaților posibilitatea de a-și permite vacanțe în țară, într-un context economic dificil.

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*