Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Conducerile Consiliului Judetean si Primariei au discutat problemele municipiului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Tiganii de pe Craica au mai primit o gura de oxigen de la autoritati

[slideshow id=4077]

Din initiativa lui Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures, marti a avut loc o intalnire cu conducerea executiva a Primariei Baia Mare la care au mai participat Calin Matei, vicepresedinte al CJ, Constantin Bolos, consilier al presedintelui, Istvan Ludescher, primar interimar, Zamfir Ciceu, viceprimar, Rodica Brad, secretar al Primariei. In cadrul discutiei au fost abordate probleme legate de prioritatile actuale: ecologizare, salubrizare si investitii la nivelul municipiului.

Mircea Man: “Gestionarea eficienta a deseurilor menajere este o problema reala. Actuala groapa de gunoi are aviz de functionare pana in anul 2017, data la care trebuie inchisa. Sigur problema ar putea fi rezolvata in cadrul programului pilot de gestionare integrata a deseurilor prin construirea celor doua depozite ecologice, din care unul va fi amplasat la o distanta optima de Baia Mare. Va trebui sa discutam aceasta problema la nivelul Ministerului Mediului, sa vedem daca nu sunt si alte alternative. Primarul interimar a venit si cu varianta construirii unei uzine care va produce energie electrica folosind deseurile pe post de materie prima. Am inteles ca exista o scrisoare de intentie venita din partea unui investitor strain. E si asta o pista pe care trebuie sa o discutam, sa vedem ce se poate face”. Nu am inteles de ce jurnalistii nu au avut acces in sala unde s-au purtat discutiile, pentru ca nu credem ca pot exista secrete in legatura cu aceste subiecte.

Stramutarea tiganilor de pe Craica trebuie tratata cu toata atentia

S-a analizat problema canalizarii si aprovizionarii cu apa potabila a municipiului, a salubrizarii subsolurilor blocurilor. Situatia tiganilor si a constructiilor ilegale ridicate de acestia pe domeniul public, este de stricta actualitate. Cei prezenti au ajuns la concluzia ca trebuie reinventariate terenurile si constructiile de pe Craica, dupa care sa se ia o decizie. Ca sa nu fie probleme legate de respectarea drepturilor omului, s-a ajuns la concluzia ca decizia de mutare a tiganilor trebuie luata dupa organizarea unor dezbateri publice pe aceasta tema, la care sa participe inclusiv ONG-urile interesate din domeniul drepturilor omului. Cu alte cuvinte, la acest capitol se fac seriosi pasi inapoi. Cocioabele, terenurile si locatarii de pe Craica au fost inventariati, amprentati si inregistrati pana acum. Nu vedem ce nu se stie in acest domeniu. Cat despre dezbateri publice pe aceasta tema, sa nu mai vorbim, ca de 15 ani numai asta auzim. Ar trebui intrebati mai intai cei peste 50.000 de locuitori ai cartierului Vasile Alecsandri daca mai au rabdare sa asculte povesti nemuritoare. Din cate am inteles exista toate premisele ca sa se renunte la tot ce s-a facut anul acesta pentru mutarea tiganilor in alta locatie. E clar ca nu exista vointa politica si ca nu se doreste rezolvarea problemei. Acuma incepem sa credem ca (si) din aceasta cauza a fost schimbat Mircea Dolha din functia de viceprimar, pentru ca el si-a facut un crez din solutionarea cazului. S-a mai vorbit apoi despre necesitatea construirii drumului de centura a municipiului, dupa ce varianta legarii acestuia de drumul expres Baia Mare-Satu Mare a cazut. Adica a cazut si centura si drumul expres sau rapid, cum i se mai spunea prin alte povesti, tot nemuritoare si acestea.

Politia Locala, salvarea agentilor de paza

Conform noii organigrame a Serviciului Judetean de Paza, aflat in subordinea Consiliului Judetean, din cele 189 de posturi ocupate in prezent, dupa 15 august vor ramane doar 102. Un numar de 87 de angajati ai serviciului isi vor pierde slujbele. ~n cadrul intalnirii, a fost abordata si aceasta problema. Istvan Ludescher a spus ca in acest moment Primaria ar putea angaja 50 de gardieni publici din actualul SJP, in cadrul unui serviciu care urmeaza sa fie infiintat. Primarul interimar se bazeaza pe faptul ca de la 1 ianuarie 2011, la nivelul fiecarui municipiu resedinta de judet este programat sa se infiinteze Politia Locala ce se va afla in subordinea Consiliului Local si a Primariei. Baia Mare are dreptul la un numar de 140 politisti comunitari, astfel incat fostii agenti de paza isi vor gasi aici de lucru. Va fi loc pentru toata lumea, mai ales ca agentii de paza au prioritate pentru ca si in cadrul SJP au avut cam aceleasi atributiuni. Ramane de vazut daca Ministerul Administratiei si Internelor va da unda verde infiintarii acestui serviciu, in actualele conditii de recesiune economica, cand la ordinea zilei este concedierea angajatilor din sistemul bugetar, nicidecum angajarea de personal.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns