Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Consiliul European a aprobat proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2014-2020

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Liderii europeni au aprobat în noaptea de joi spre vineri bugetul UE pentru 2014-2020, care va permite finanţarea în special a măsurilor împotriva şomajului în rândul tinerilor.
“A avut loc un acord al Consiliului European”, a declarat preşedintele său, Herman Van Rompuy, în cadrul unei conferinţe de presă la finalul primei zile a summitului european de la Bruxelles. “Aprobarea de către statele membre este fără echivoc”, a adăugat acesta.

Însă acesta a amintit că aprobarea finală trebuie dată de Parlamentul European, scrie Mediafax.

Preşedinţii celor trei instituţii ale Uniunii Europene (Comisia, Consiliul care reprezintă statele şi Parlamentul) anunţaseră joi dimineaţă că au ajuns la un acord politic asupra bugetului de 960 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Acesta prevede o mare posibilitate de flexibilitate în utilizarea creditelor.

“Consiliul european a adoptat cadrul financiar aşa cum l-a negociat cu Parlamentul european în această dimineaţă”, a confirmat preşedintele francez, Francois Hollande, în cadrul unei conferinţe de presă.

Liderii europeni şi de guvern au reuşit de asemenea să găsească o soluţie pentru problema pusă la începutul summitului de premierul David Cameron, care a pretins protejarea deducerilor britanice de la bugetul european.

“Este absolut esenţial să menţinem acordul pe care l-am avut în februarie” în cadrul summitului consacrat bugetului “şi să protejăm deducerea britanică”, a declarat acesta.

Londra se temea că noul mod de finanţare al Politicii agricole comune (PAC) va reduce uşor pragul, iar astfel suma deducerii britanice. Însă alte state, precum Franţa, sunt îngrijorate că vor trebui să contribuie mai mult dacă Marea Britanie obţine ceea ce vrea.

“Nimic nu se schimbă pentru deducerea britanică”, a afirmat Van Rompuy, adăugând că aceasta necesită “măsuri cu caracter tehnic”.

UE a stabilit un plan de 8 miliarde de euro pentru lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor

Liderii europeni au ajuns la un acord, în noaptea de joi spre vineri, pentru a accelera deblocarea a şase miliarde de euro pentru lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor, ridicând suma acordată acestui plan la opt miliarde de euro în total.

În cursul unui summit european la Bruxelles, cele 27 de ţări au aprobat propunerea Comisiei. Ele au mers chiar mai departe, ridicând suma.

“Recursul la iniţiativa pentru tineri se va concentra asupra primilor doi ani”, adică 2014-2015, a declarat preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, în cadrul unei conferinţe de presă.

Graţie flexibilităţii hotărâte pentru gestionarea bugetului 2014-2020, care va permite realocarea fondurilor neutilizate, “iniţiativa pentru tineri va fi mai mare de cele şase miliarde de euro. Ea ar trebui să se ridice la cel puţin opt miliarde de euro, conform proiecţiilor”, a anunţat Van Rompuy.

Principalele beneficiare vor fi în 2014 Spania, Grecia, Italia şi Franţa, conform unui diplomat european.

Peste 26 de milioane de persoane sunt în şomaj în Europa, dintre care 5,6 milioane au vârste mai mici de 25 de ani. Situaţia este alarmantă în anumite state precum Grecia sau Spania, unde mai mult de un tânăr din doi nu este angajat.

Şefii de stat şi de guvern au mai decis să amelioreze finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii (PME), mai ales prin intermediul Comisiei europene şi a Băncii europene de investiţii (BEI).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns