Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Consiliul Judeţean a organizat conferinţa de închidere a Proiectului “Tur gastronomic în judeţele Szabolcs – Szatmar – Bereg şi Satu Mare”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Conferinta de incheiere a proiectului gastronomic
Conferinta de incheiere a proiectului gastronomic

Au fost prezenţi Adrian Ştef – preşedintele CJ, Oana Pârcălab – şef Serviciu Implementare şi Kinal Marta – manager de proiect

Miercuri, 27 iunie 2012, în sala mică de şedinţe a Consiliului Judeţean a avut loc conferinţa menită să marcheze încheierea Proiectului “Tur gastronomic în judeţele Szabolcs – Szatmar – Bereg şi Satu Mare”.

Conferinţa a fost susţinută de Adrian Ştef – preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Oana Pârcălab – şef Serviciu Implementare în cadrul Consiliului Judeţean şi Kinal Marta – manager de proiect.

 

Date despre proiect

Proiectul implementat de Consiliul Judeţean pe o perioadă de 18 luni, din ianuarie 2011 până în iunie 2012, a avut ca lider Agenţia de Dezvoltare Teritorială şi Gestionarea Mediului din Ungaria. Parteneri de proiect au fost Consiliul Judeţean Satu Mare împreună cu Centrul de Coordonare a Instituţiilor din judeţul Szabolcs – Szatmar Bereg, finanţat fiind prin Programul de Cooperare Tranfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013. Valoarea totală a acestui proiect a fost de 148.760 euro. Aşa cum spunea în deschidere şefa Serviciului Implementare, prin acest proiect s-a făcut un alt gen de promovare turistică.

 

Promovarea tradiţiilor locului la zilele oraşelor şi comunelor

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a luat apoi cuvântul, punctând la rândul său importanţa promovării turistice a judeţului< “Pentru Consiliul Judeţean a fost şi va rămâne o prioritate promovarea turistică. Avem foarte multe lucruri şi zone frumoase pe care trebuie să le scoatem în evidenţă. Acum putem să legăm brandul pălincii de judeţul Satu Mare.

Prin acest proiect pe care azi îl încheiem a avut de câştigat şi judeţul Satu Mare şi cel din ţara vecină, Szabolcs-Szatmar-Bereg. Avem o colaborare foarte bună şi eficientă cu vecinii din Ungaria, am învăţat multe unii de la alţii. Dacă am reuşi să transformă zilele oraşelor şi ale comunelor în festivaluri menite să promoveze tradiţii ale locului am avea multe de câştigat”, a încheiat preşedintele CJ Satu Mare.

 

Două festivaluri internaţionale

În continuare, managerul de proiect Kinal Marta a prezentat pe scurt activităţile desfăşurate în cadrul Proiectului “Tur gastronomic în judeţele Szabolcs – Szatmar – Bereg şi Satu Mare”. Potrivit managerului, obiectivul general al proiectului a fost promovarea turistică a judeţelor implicate prin identificarea valorilor gastronomice. Totodată, prin implementarea proiectului s-a dorit creşterea numărului de turişti care vizitează judeţul nostru, oferindu-le alternative în petrecerea timpului liber.

Cele mai importante activităţi ale proiectului au fost două festivaluri gastronomice internaţionale. Primul mare festival gastronomic din cadrul acestui proiect a avut loc în luna iunie a anului trecut în Ungaria, la Nyiregyhaza Sosto. Peste graniţe s-au întrecut în arta gătitului 20 de echipe, 13 din ţara gazdă şi 7 echipe din România.
Al doilea festival a fost organizat în aprilie la noi în judeţ. Este vorba de Festivalul Mămăligii de la Turţ. S-au întrecut aici în arta gătitului 15 echipe, zece din judeţul Satu Mare şi cinci din judeţul vecin, Szabolcs – Szatmar – Bereg. Tema principală a festivalurilor a constat în prezetarea tradiţiilor gastronomice din cele două judeţe, manifestările având în prim plan prepararea şi prezentarea specialităţilor gastronomice ale regiunilor, acompaniate cu programe artistice.

 

Rute tematice cu specific gastronomic

O altă activitate importantă din cadrul proiectului a fost stabilirea a trei rute tematice cu specific gastronomic. Traseele se împart în “Ruta svăbească” – zona Carei, “Ruta oşenească” – zona Oaşului şi “Ruta Codru – Someş – Crasna” pentru partea de sud şi sud-est a judeţului. Vizitatorii acestor trasee tematice vor dispune de informaţii concrete despre posibilităţile de cazare şi restaurantele din regiune, obiectvele turistice din zonă şi evenimentele ce se organizează în fiecare regiune în parte.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns