Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

HREANUL

Consumul de hrean combate cu succes răceala și gripa

Consumul de hrean combate  cu succes răceala și gripa
Proprietățile antibacteriene, antiinflamatoare și expectorante recomandă hreanul împotriva bolilor infecțioase, acționând ca un antibiotic puternic. Pe timp de iarnă, încălzește corpul și ne tonifică.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Fie consumat proaspăt ras, fie sub formă de tinctură sau sirop, ne putem baza pe efectele lui benefice și rapide.

Hreanul în tradiția populară

 

 

Folosit din timpuri imemoriale ca remediu natural, hreanul continuă să atragă atenția asupra rezistenței excepționale pe care o are, crescând în cele mai neașteptate locuri și rezistând celor mai năpraznice geruri. Această vigoare neobișnuită se transferă parțial asupra organismului nostru, întărindu-l în fața bolilor de tot felul.
În tradiția populară românească, frunzele și rizomul plantei se foloseau ca leac împotriva durerilor de cap, în diferite forme. Se făceau legături pe frunte cu frunze crude sau hrean ras. Se făceau legături în moalele capului cu hrean ras amestecat cu oțet. Petele de pe obraz se spălau cu oțet amestecat cu hrean ras.

 

 

În alte părți, pentru petele de pe obraz, piept și mâini, se punea o mână de hrean tăiat bucățele într-un borcan, se turna peste el un sfert de kilogram de oțet și se lasa 5-6 zile, apoi se înmuia o cârpă de in cu care se ștergeau petele în fiecare seară.
Turta de hrean ras, mălai, mei, miere de faguri și sare, toate puse pe piele de cal se puneau pe gât la gâlci (inflamație a ganglionilor sau amigdalita). În satul Rășinari, contra gâlcilor se mânca hrean și se bea rachiu.
În amigdalită, se rădea hreanul și se amesteca cu făină de grâu și apă caldă, făcându-se o pastă care se aplica la gât.
Ceaiul din frunze îndulcit cu miere se lua contra răcelii. Contra durerilor de dinți se consuma hrean fiert cu vin. Pentru stomatită, se lua o lingură de hrean, se punea în 300 mililitri de rachiu, se lăsa 24 de ore, apoi se strecura și se făcea gargară de trei ori pe zi. La răceală grea cu fierbințeală se înfășura tot trupul bolnavului cu hrean ras. Cu hrean ras se făceau și legături la durerile de picioare și băi contra reumatismului.
Tot pentru dureri, se făcea o turtă din făină de grâu cu hrean ras și oțet care se punea la șale pentru durerea de rinichi.
Hreanul se consumă de asemenea, împotriva afecțiunilor vezicii și contra pietrelor la rinichi. Era un leac obișnuit în cazul bolilor de plămâni.

 

 

Contra tusei se lua cu zahăr candel și hrean ras.
Dulceața de hrean ras amestecat cu miere și pus într-o sticlă bine înfundată îngropată în pământ timp de 4 săptămâni se lua contra nădușelii și tuberculozei. Citesc acum despre un studiu făcut la Universitatea din Illinois a cărui concluzie a fost că< “100 de grame de salată de sfeclă roșie cu hrean crește rezistența organismului la îmbolnăviri de tot felul”.
Îmi aduc aminte de părinții noștri care fierbeau săptămânal sfeclă, o amestecau cu hrean ras și aveam o murătură excepțională toată iarna.

Compoziție chimică și acțiune farmaceutică

 

 

Aliment-medicament, hreanul este apreciat, pe lângă gustul aromat ce dă savoare unor preparate culinare și pentru efectele deosebit de puternice pe care le are asupra organismului dacă este inclus frecvent în dietă. Bogăția de vitamine, în special de vitamina C (de două ori mai multă decât se găsește în lămâi), dar și din complexul B, precum și de substanțe cu efect antibacterian și uleiuri eterice cu efect calmant, recomandă rădăcinile de hrean în prevenirea sau tratarea bolilor.
Hreanul are o acțiune antiscorbutică, iar uleiul volatil prin componentele sale și sinigrozida transmit proprietăți revulsive și rubefiante. Adică hreanul are calitatea de a îmbunătăți circulația sângelului și reduce inflamațiile din întreg organismul.
Tot datorită acestor produși, care se elimină atât pe cale respiratorie cât și renală, are efect antiseptic, bacteriostatic, diuretic, face ca secrețiile interne să fie mai abundente, ajută la eliminarea bilei, face ca secrețiile nazale și salivare să fie mai abundente. Este un aperitiv care face ca stomacul să funcționeze mai bine. Este util în diferite forme de anemie sau chiar în convalescență. Ajută ca diuretic la o bună funcționare a rinichilor. Contribuie la buna funcționare a inimii. Extern, hreanul este un revulsiv puternic, ajutând în diverse cazuri când se dorește refacerea circulației sângelui.

Posibilități de administrare

 

 

Compresele cu hrean sunt un remediu excelent împotriva rinitei și sinuzitei și un ajutor de nădejde împotriva congestiei nazale, indiferent de cauza ei. Se introduc două linguri de hrean ras într-un tifon și se ține compresa pe zona frunții cât timp se suportă. Efectul va fi sesizabil imediat: nasul se desfundă și permite eliminarea secrețiilor, căile respiratorii se eliberează, se poate respira mai ușor.

 

 

 

Gripa și răceala pot fi combătute cu succes prin introducerea hreanului în dietă. Se rade hrean proaspăt atât cât cuprinde o lingură și se amestecă cu miere de salcâm până se obține o pastă omogenă. Se consumă dimineața pe stomacul gol. Senzația de nas înfundat va dispărea ca prin minune, iar tusea se va calma. Acest preparat este util de asemenea în toate afecțiunile inimii sau pulmonare. Cura nu trebuie să depășească 30 de zile.
Infecțiile urinare și cele renale pot fi alinate consumând câte 2-3 linguri de hrean ras, pe parcursul unei zile. Bacteriile parazite din rinichi și vezica urinară vor fi pur și simplu anihilate. Nu încetați tratamentul de îndată ce vă simțiți mai bine, ideal este să-l administrați 10 zile și să beți apă multă în acest interval.

 

 

Reumatismul poate fi ținut sub control cu ajutorul sucului de hrean. Beți pe stomacul gol, de două ori pe zi o cană cu lapte cald la care ați adugat o lingură de suc de hrean. Tratamentul trebuie urmat cel puțin trei săptămâni.
Se rade puțină rădăcină de hrean și se pune în alcool, într-o sticluță mică de la un medicament (20-30 ml). Se închide ermetic. În cazul durerilor dentare, se va destupa sticluța și se astupă o nară, rămânând liberă nara de partea în care este dintele dureros și se va trage puțin aer din această sticluță. Aromele care se degajă vor face ca în câteva secunde să treacă cele mai puternice dureri de măsele. Este util mai ales copiilor și femeilor gravide care nu pot lua calmante puternice.
Precauții în ceea ce privește introducerea hreanului în dietă ar trebui să manifeste cei care suferă de gastrită hiperacidă, colon iritabil sau hemoroizi.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns