Zilnic prin vama Halmeu trec peste o mie de persoane şi 600 de autoturisme. În ce alt scop decât contrabanda cu diferite produse?
Aproximativ 1.000 persoane cu 600 de autoturisme intră şi ies zilnic din ţară prin Punctul de trecere a frontierei Halmeu. Celor peste 600 de autoturisme li se adaugă 120 de autotrenuri şi 18 vagoane de tren.
Toate aceste mijloace de transport şi persoane sunt verificate şi controlate de lucrătorii vamali şi poliţiştii de frontieră de la Halmeu.
Vigilenţa lucrătorilor vamali şi a poliţiştilor de frontieră este pusă zilnic la încercare de contrabandiştii care găsesc noi şi noi metode a introduce în ţară ţigări ori alte produse.
De ce unii dintre concetăţenii noştri merg zilnic în Ucraina? În special după carburanţi şi ţigări. Motorina şi benzina din ţara vecină sunt mult mai ieftine decât la noi. La fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte preţul tutunului. Pe lângă motorină şi ţigări se mai aduc şi alimente ori detergenţi.
Dacă unii îşi încearcă norocul riscând să aducă ţigări alţii nu se complică, limitându-se doar la carburant. Un rezervor plus o canistră de 20 sau 25 de litri de motorină şi merită drumul. Mai scot ceva şi din produsele alimentare cumpărate de dincolo şi vândute în ţara noastră.
Despre amploarea traficului cu ţigări dar şi despre ce aduc românii din Ucraina am vorbit cu Mihai Kis – şeful Biroului Vamal Halmeu.
Traficanţii în competiţie cu autorităţile
În încercarea de a introduce cât mai multe ţigări în ţară, contrabandiştii de tutun din Ucraina par a fi într-o continuă competiţie cu autorităţile. Pe lângă ţigări ei aduc şi motorină ori benzină.
Având în vedere diferenţele mari de preţ dintre ţigările din Ucraina şi cele fabricate în România, contrabandiştii şi-au pus imaginaţia la încercare pentru a scăpa de vigilenţa lucrătorilor vamali. Ascund ţigările în locaşuri special amenajate, în rezervoare, canistre şi chiar în butelia de GPL, ne spune şeful Biroului Vamal Halmeu. “Din informaţiile pe care le deţin, modificarea unei butelii costă între 2.000 şi 4.000 de euro şi se face în Ucraina,” a precizat interlocutorul nostru. Într-o butelie GPL intră aproximativ 45 cartuşe de ţigări.
Campioni la născocirea de locuri speciale pentru a ascunde produsele de tutun sunt ucrainenii şi maghiarii, spune Mihai Kis.
Deşi metodele autorităţilor şi aparatura din dotare au evoluat mai sunt situaţii în care contrabandiştii reuşesc să mai scape. Prin punctele de frontieră sau pe graniţa verde contrabandiştii mai reuşesc să introducă în ţară ţigări de contrabandă care ajung pe piaţa neagră. Datorită vigilenţei autorităţilor şi a aparaturii din dotare, în Vama Halmeu situaţia este sub control faţă de alte Puncte de trecere a frontierei de la graniţa cu Ucraina, Republica Moldova ori Serbia.
Mai multe în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).
Fii primul care comentează