Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Corlăţean asigura Ungaria ca poziţia României faţă de minorităţi rămâne neschimbată

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, i-a cerut luni Ungariei, în cadrul unei vizite la Budapesta, să ia în considerare sensibilităţile părţii române în cazurile când opiniile sunt divergente, relatează MTI.
În urma unei întrevederi cu ministrul ungar de externe Janos Martonyi, Corlăţean a declarat că poziţia României faţă de minorităţi rămâne neschimbată: aceste comunităţi formează un important pod între cele două ţări şi, prin urmare, rezolvarea problemelor lor necesită o abordare echilibrată. “Minorităţilor trebuie să li se ofere şansa de a-şi conserva identitatea”, a precizat şeful diplomaţiei române, citat de Agerpres.

El i-a cerut Ungariei să ia în considerare sensibilităţile părţii române atunci când se ocupă de probleme în situaţii în care opiniile sunt divergente. Corlăţean a menţionat că în această toamnă vor avea loc alegeri parlamentare în România şi a atras atenţia că afacerile interne ar trebui discutate separat de chestiunile privind minorităţile în perioada următoare.

Şeful diplomaţiei române a adăugat că România a iniţiat a revizuire a relaţiilor politice, economice şi culturale. El a propus organizarea unui forum comun în prima jumătate a lui 2013 în cadrul căruia premierii şi miniştrii celor două ţări să poată discuta despre economie, energie, securitate, infrastructură, agricultură şi afaceri europene.

Titus Corlăţean a reamintit că în urmă cu zece ani a fost semnată o declaraţie privind un parteneriat strategic între cele două ţări, subliniind că această cooperare între Ungaria şi România trebuie consolidată ”în toate privinţele”. El a propus organizarea unui eveniment pentru a marca împlinirea a zece ani de la semnarea declaraţiei. Documentul a fost convenit la 29 noiembrie 2002.

Pe de altă parte, ministrul român a invitat Ungaria să folosească Ambasada României la Bagdad. Ungaria şi-a retras diplomaţii de la Bagdad în 2005, iar de atunci lucrează prin intermediul Ambasadei de la Amman, capitala Iordaniei.

Janos Martonyi a declarat la rândul său, după întrevederea cu omologul său român, că Ungaria şi România vor să continue şi să-şi consolideze parteneriatul.

Ministrul ungar a apreciat că în ultimele luni relaţiile dintre cele două state ”au intrat într-o fază sensibilă”’. ”Unii dintre noi au simţit că acest lucru poate pune în pericol reuşitele din ultimii ani. Totuşi, interesele reciproce trebuie să rămână factorul decisiv”, a precizat el.

“Acest lucru nu înseamnă că nu există chestiuni în dispută între cele două ţări, deseori legate de minorităţile etnice”, a afirmat Martonyi. El a adăugat că ambele părţi au căzut de acord să găsească soluţii prin intermediul dialogului.

În cadrul vizitei sale la Budapesta, Titus Corlăţean urmează să se mai întâlnească luni cu premierul Viktor Orban şi cu preşedintele parlamentului, Lazslo Kover.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns