Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Corlăţean subliniază importanţa cooptării UDMR la guvernare în relaţia cu Ungaria

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Titus Corlăţean: Deciziile privind organizarea teritorială se iau în România
Titus Corlăţean: Deciziile privind organizarea teritorială se iau în România

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, miercuri, că relaţia dintre România şi Ungaria este “extrem de importantă”, dar România nu va accepta “atitudini extremiste” pe teritoriul său.

“Întotdeauna a contat şi a fost în primul rând în sarcina guvernului ungar, a contat foarte mult atitudinea guvernului de la Budapesta pentru a determina calitatea, intensitatea relaţiei româno-ungare pentru că din punctul de vedere al oricărui guvern de la Bucureşti, relaţia dintre România şi Ungaria ca state este o relaţie extrem de importantă. (…) Relaţia dintre cele două guverne va depinde foarte mult de modul în care noul guvern condus de domnul Orban va înţelege să privilegieze partea pozitivă pentru că astfel de tentaţii precum Jobbik, vor continua să existe”, a spus Corlăţean, la TVR, citat de Agerpres.

El a precizat, însă, că România nu va accepta atitudini extremiste pe teritoriul său, avertizând că acest lucru se va traduce prin “acţiuni foarte concrete”.

“Noi avem toată deschiderea, în acelaşi timp, o spun foarte clar, văzând cum o formaţiune extremistă, eurosceptică s-a consolidat în urma acestor alegeri, mă refer la Jobbik, să nu existe vreo aşteptare ca România să accepte astfel de lucruri, aşa cum s-a întâmplat în perioada campaniei electorale din partea Jobbik. (…) România şi guvernul român au toată deschiderea pentru o relaţie cât se poate de corectă, bună în interesul ambelor părţi”, a arătat şeful diplomaţiei române.

Pe de altă parte, Titus Corlăţean a apreciat drept “extrem de important” faptul că UDMR face parte din coaliţia guvernamentală.

În context, el a subliniat că deciziile privind organizarea teritorială se iau în România, nu la Budapesta.

“Lucrurile astea trebuie discutate în România, nu în afara ţării, nu la Budapesta. Noi decidem ceea ce credem că este mai bine pentru ţară, în ansamblu, pentru cetăţenii săi, că sunt ei români, că sunt maghiari, că sunt germani, noi decidem formula de organizare, descentralizarea, atributele administrative ale descentralizării care să aducă un plus, un bine pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Poveştile cu autonomiile teritoriale pe criterii etnice, cu izolări (…) astfel de entităţi izolate nu ar exista nici măcar o lună din punct de vedere economic”, a conchis Corlăţean.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

7 comentarii

  1. Faptul ca unii nu vad cum autonomia ar rezolva principalele probleme, asta nu inseamna ca nu ar umbla cu succes. Trebe incercat acordand autonomie Tinutului Secuiesc ( care primesc mai multi bani de la buget decat cu cat contribuie, – deci este falimentar… zic guvernantii nostri) si ramane de vazut daca va fi un exemplu bun de urmat sau nu !. Eu va garantez ca in 6 ani se va vedea diferenta dintre Tinutul Secuiesc si restul tarii in sens pozitiv !. Daca nu, vor renunta la autonomie pt. totdeauna !. Fonduri europene as accesa si eu daca statul nu mi-ar lua sub diverse forme 80 % din ea (ceea ce da de fapt UE) lasandu-mi mie 20 % ( ceea ce reprezinta contributia statului roman ). Bacsisul si ciubucul nu in Transilvania a circulat sute de ani, ci la fanariotii de dincolo de Carpati a caror mentalitate nu s-a schimbat !. ( vezi dezvoltarea Transilvaniei in 1920 in comparatie cu Regatul Unit , si unde am ajuns…)

  2. Problema sunt oamenii care ne conduc, fie ei la Bucuresti la Iasi , Timisoara ,Satu Mare etc. Hotia , cumetriile si spaga nu sunt numai la Bucuresti , sunt peste tot in tara, asa ca nu vad cum autonomia ar rezolva principalele probleme. Sa nu uitam ca se fura pe fata , nu se mai ascunde nimeni de nimeni , iar daca se voia a face ceva , nu trebuia sa stea nimeni cu mana intinsa catre Bucuresti . Exista fonduri europene , pe care nu le acceseaza nimeni din cauza ca nu se prea poate “ciordi” prea mult din ele sau ca nu-i duce capul. Credeti ca fiind autonomi s-ar accesa mai multe fonduri? De catre CINE? Credeti ca s-ar schimba oamenii care ne conduc? Ma indoiesc ! Trai mai bun in Romania , cu autonomie fara autonomie nu va exista NICIODATA atita timp cat pt oamenii care conduc nu exista decat : ” EU” .

  3. Autonomia Transilvaniei ar fi un castig pt. noi toti care locuim aici !. Cu conducerea damboviteana ne ducem de rapa !. Oricum, Transilvania este tratat ca o colonie al Romaniei !. Am impresia ca nu vreti sa traim mai bine sau va place sa fiti jecmaniti si batjocoriti in ultimul hal ?.

  4. ” Noi decidem ceea ce credem că este mai bine pentru țară, în ansamblu, pentru cetățenii săi, că sunt ei români, că sunt maghiari, că sunt germani, noi decidem formula de organizare, …”
    Dar ce cred si doresc cetatenii nu conteaza sau se calca in picioare la fel ca si cel cu Parlamentul unicameral format din 300 de persoane pe care cetatenii l-au votat cu peste 75 % ?. Daca maghiarii din Tinutul Secuiesc doresc autonomie de ce nu se organizeaza un referendum in aceste judete implicate (CV,HR, MS), nu asa ar fi corect si democratic ?. Ce consecinte negative ar atrage acordarea autonomiei asupra Romaniei ?. Teritorial nu l-ar influenta si am avea cu totii numai de castigat.

Lasă un răspuns