Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
În România, crapul este un pește foarte apreciat, datorită abundenței sale în apele Dunării și ale lacurilor interioare. Tradiția culinară românească include numeroase preparate pe bază de crap, iar "Crapul cu orez" este un fel de mâncare des întâlnit, care combină două ingrediente de bază – peștele și orezul
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Rețeta de “Crap cu orez” are origini care se regăsesc în tradiția culinară a multor popoare din Europa de Est și Balcani, în special în România și Bulgaria, dar și în alte țări de-a lungul Dunării și ale Mării Negre, unde crapul este un pește comun.

 

 

În România, crapul este un pește foarte apreciat, datorită abundenței sale în apele Dunării și ale lacurilor interioare. Tradiția culinară românească include numeroase preparate pe bază de crap, iar “Crapul cu orez” este un fel de mâncare des întâlnit, care combină două ingrediente de bază – peștele și orezul – ambele accesibile și folosite frecvent în bucătăria locală. Acest preparat poate fi influențat și de bucătăria mănăstirească, unde peștele era adesea pregătit în combinații simple și nutritive.

 

 

În Bulgaria, o rețetă similară se găsește sub numele de “Karp s oriz” și este de asemenea un preparat tradițional, reflectând utilizarea comună a crapului și a orezului în bucătăria bulgară.

 

 

Influențe otomane: Această combinație de pește cu orez poate avea și influențe din bucătăria otomană, care a avut un impact semnificativ asupra regiunii Balcanilor. Orezul era un aliment de bază în bucătăria otomană, iar combinarea sa cu peștele este o practică întâlnită în diverse preparate din această zonă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Alimentele şi cantităţile pentru 6 porţii: 1200 grame crap, 200 gr. orez, 50 ml bulion, 3 gr. piper, 120 gr. ceapă, 150 ml ulei , 50 gr. roşii, 30 gr. sare

 

Mod de pregătire: se curăţa crapul de solzi, se scot intestinele, se spală şi se taie în 6 bucăţi. Se şterg cu un şervet şi se dă un praf de sare şi piper. În uleiul încins într-o cratiţă se prăjeşte ceapa tocată mărunt după care se adaugă orezul, ales şi spălat dinainte, care se căleşte timp de 6 minute. Se stinge cu bulionul de roşii îndoit cu zeamă de peşte sau apă. Se lasă sosul să fiarbă câteva minute, se adaugă pestele care se decorează cu câte o felie de roşie, se strpăeşte cu ulei, se presară restul de sare şi piper şi se dă la cuptor 15 minute.

 

Poftă bună!

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns