
Deși bullying-ul tradițional continuă să fie o problemă semnificativă în școli, expunerea tot mai mare a copiilor în mediul digital a condus la o amplificare și diversificare a formelor de hărțuire, iar fenomenul de cyberbullying devine din ce în ce mai greu de gestionat. Astfel, copiii sunt expuși la un stres constant, indiferent de locul în care se află.
Organizația Salvați Copiii a realizat un sondaj care a arătat rezultatele îngrijorătoare ale fenomenului de cyberbullying în rândul copiilor:
50% dintre copii au afirmat că au fost abordați cu cuvinte jignitoare, insulte și porecle care le-au provocat teamă, iar 45% dintre aceștia spun că au experimentat aceste agresiuni în ultima lună.
Aproape jumătate dintre copiii care au fost victime ale cyberbullying-ului se tem că aceste agresiuni se vor repeta în viitorul apropiat.
60% dintre copii sunt afectați de experiențele negative trăite online.
26% dintre copii au avut dificultăți de a adormi după un incident online, iar 6% spun că acest lucru se întâmplă frecvent.
80% dintre copii au simțit cel puțin o dată că pierd timpul pe internet, în loc să se concentreze pe activități mai productive, 30% dintre aceștia considerând că acest lucru se întâmplă frecvent.
De asemenea, copiii care au fost victime ale cyberbullying-ului prezintă un risc semnificativ mai mare de a întâmpina dificultăți de concentrare, anxietate legată de mersul la școală, gânduri de automutilare și coșmaruri.
Aceste statistici subliniază faptul că agresiunea online nu mai este doar un incident izolat, ci o problemă sistemică ce necesită măsuri rapide de intervenție atât în educație, cât și în legislație.
Pentru a combate fenomenul de cyberbullying, Salvați Copiii România încurajează cadrele didactice din învățământul preuniversitar să organizeze sesiuni de informare cu elevii, folosind materialele educaționale disponibile gratuit pe platforma https://oradenet.ro/resurse/lunasigurantei2025/.Școlile care au implementat aceste sesiuni au observat o scădere semnificativă a bullying-ului și o creștere a încrederii elevilor în a raporta cazurile de agresiune.
Fii primul care comentează